Danas je Vidovdan, simbol otpora tuđinu i negovanje nacionalnog bića

Foto: wikivand
189

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Foto: wikipedia

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Foto: Naši u svetu

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Foto: Naši u svetu

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

Foto: printscreen/youtube

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Kosovska bitka duboko je utisnuta u srpsku istoriju, kulturu, etiku, tradiciju, čak može se reći i u genetiku.

Prema predanju, uoči boja na Kosovu, knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove riječi zabeležio je narodni pjesnik: “Kojem ćeš se privoleti carstvu, dal` zemaljskom ili nebeskome?”

Čovekoljubivi i hristoljubivi Lazar, koji poziva srpske vitezove da se “kao Hristovi ratnici” suprotstave najezdi “Alahovih ratnika” ostavi poruku za potomstvo: “Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka!”

Opredeljenjem za nebesko carstno i žrtvu za svoj rod on je izgovorio: „Od ove ljubavi nema veće do ako ko položi život za bližnje svoje”. Jn 15;13.

Knez Lazar i kosovski mučenici su ponos i slava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

knez lazar vidovdan
Foto: printscreen/youtube

Telo mu je sahranjeno u Prištini, potom je prenijeto u njegovu zadužbinu – manastir Ravanicu kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1942. godine telo mu je preneto u Beograd, odakle je 1988. godine premešteno ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu.

 

Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Sagradio je mnoge crkve, a najpoznatije su Ravanica i Lazarica. Obnovio je Hilandar i Gornjak, a bio je ktitor i ruskog manastira Pantelejmona.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More