Vidovdanske zahvalnice za devetoro patriota

67

U Svečanoj sali Matice iseljenika i Srba u regionu uručene su Vidovdanske zahvalnice Srbima iz rasejanja, koji su svojim patriotskim radom doprineli očuvanju nacionalnog identiteta i saradnji matice i tuđine. U okviru manifestacije “Vidovdanski dann dijaspore u matici” nagrađeni su Srbi iz Australije, Kanade, Norveške, Austrije, Nemačke, Rumunije i Mađarske.

“Vidovdanske zahvalnice su dokaz da su matica i dijaspora uvek zajedno, da su život i budućnost našeg naroda sudbonosno vezani za naše rasejanje i našu otadžbinu kao jedno nacionalno biće” izjavio je na početku svečanosti uručenja ovih priznanja predsednik Matice, Miodrag Mića Jakšić.

Vidovdanske zahvalnice dobili su Zorica Salah Mitić iz Norveške, Anđelka Krasojević iz Švajcarske, Slobodan Benđo iz Australije, Milun Nikolić iz Austrije, Ognjan Krstić iz Rumunije, Dragan Jakovljević iz Mađarske, Đura Plavšić i Ljubiša Levajac iz Nemačke i Rajko Radojević iz Kanade.

“Gospođa Mitić je aktivista male, ali vrlo vredne srpske kolonije u Norveškoj, prevodilac knjiga srpskih pisaca na norveški i ugledni anesteziolog, dok je gospođa Krasojević osnivač i stub aktivnosti srpskog radija “Mladost”.

Gepostet von Matica iseljenika i Srba u regionu am Mittwoch, 26. Juni 2019

Benđo je osnivač Akademije srpskog folklora i prezentant naše kulture u svetu. Milun Nikolić je humanitarac, čovek koji je dopremio 223 šlepera humanitarne pomoći srpskom narodu i koji je i danas stigao u Srbiju iz Austrije sa medicinskom opremom za bolnicu u Leskovcu” istakao je predsednik Miodrag Jakšić.

Predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić je na čelu organizacije koja je najbolje organizovana dijaspora u svetu.

Dragan Jakovljević je profesor, urednik Srpskih nedeljenih novina u Budimpešti, čuvar srpske tradicije i kulture.

Đuro Plavšić i Ljubiša Levajac su pripadnici dve generacije, one iz osamdesetih i one iz devedesetih godina, koji su aktivisti društenog organizovanja Srba u Nemačkoj.

Dr Rajko Radojević je profesor iz Toronta, nekada službenik za pitanja emigracije u Kanadi, član Srpske nacionalne akademije i istoričar.

Vidovdanska zahvalnica Đuru Plavšiću
Vidovdanska zahvalnica Đuru Plavšiću

“Hvala matici Srbiji što misli na nas i što nam daje podršku u našim nastojanjima da stalno budemo uz našu državu i narod. Da pomažemo koliko možemo, da naš zajednički život bude bogatiji i srećniji” rekao je Milun Nikolić, poslovni čovek i humanitarac iz Beča.

Dr Zorica Mitić je takođe izrazila zahvalnost Matici iseljenika Srbije koja je prepoznala značaj srpske kolonije u Norveškoj, koja, kako reče, jeste mala, ali je jako važna za očuvanje srpskog naroda na severu Evrope.

U programu ove svečanosti učestvovali su pesnik Aleksandar Draganović sa svojom knjigom „Sentimentalno vaspitanje” i veliki srpski recitator Vico Dardić, koji je govorio stihove Brane Petrovića, Rada Drainca i Mike Antića.

Gosti i posetioci su mogli da pogledaju izložbu „Srbin u Evropi, Evropljanin u Srbiji – Laza K. Lazarević 1851-1890″ u oviru ciklusa Tragom znamenitih Srba u Nemačkoj, koju Matica organizuje u saradnji sa Centralnim Savetom Srba u Nemačkoj i Nacionalnom fondacijom za humanost i starost „Laza Lazarević”.

U okviru manifestacije „Vidovdanski dani: Dijaspora u Matici” organizovano je i književno veče Radmile Telebak Karać iz Kanade, promocija nove knjige Milana Nikolića Izana, otvaranje samostalne izložbe slika Zore Vićentijević i predstavljanje antologije aforizama Aleksandra Čotrića.

Marko Lopušia

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More