Vidovdan na Gazimestanu (FOTO+VIDEO)

foto:facebook/printscreen
291

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Posle liturgije pet vladika i mitropolita Amfilohija u manastiru Gračanica, uz velik broj okupljenih vernika, počeo je parastos na Gazimestanu.  Na parastos su stigli  mitropolit i vladike.

Pored Amfilohija, tu su vladike raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni hercegovačko-zahumski Atanasije, Jovan slavonski, Kirilo iz Buenos Airesa i budimljansko-nikšićki Joanikije, uz monahe i sveštenstvo.

Gazimestan: Pristižu poklonici, simboli, zastave, poruke „Nema podele – Nema predaje“

Gepostet von Kosovo Sever portal am Freitag, 28. Juni 2019

Na Gazimestanu se okupio veći broj ljudi. Pristigli su autobusi sa poklonicima iz Beograda, Smedereva, Novog Pazara, Budve, kombiji iz Leskovca, Skoplja, dok je do sada najveći broj pristiglih autobusa sa kosovskim tablicama. Već izgleda da je ove godine okupljen znatno veći broj nego lani.

Okupljeni su nosili zastave srednjovekovne Srbije, zastave sa natpisom „Nema predaje“, pale se baklje i pevaju pesme, a poruka je jedna – Nema podele, ceo Kosmet deo Srbije. Nose se i srpske zastave, kojima je i više prisutnih ogrnuto. Vidljive su zastave pokreta „Obraz“.

Pojačano je prisustvo pripadnika Kosovske policije koji obezbeđuju saobraćaj i ponašaju se učtivo.

Među prvima su na Gazimestan pristigli Marko Jakšić i Slaviša Ristić, članovi Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“, koja je od odnedavno članica Saveza za Srbiju.

„Ovo je sveti dan za sve Srbe ovde, bilo gde da oni danas žive, da li oni danas žive u Evropi, u Americi, u centralnoj Srbiji, u Bosni ili Crnoj Gori, jer ovde na ovom mestu je i u duhovnom i u državnom smislu formirana srpska nacija, ovde je temelj našeg korena, našeg opstanka i ovde je temelj naše budućnosti. Ovo sveto mesto i ovaj sveti dan faktički govori da je ovo naša teritorija, prostor koji pripada Srbima, srpskoj državi, i mislim bez obzira na sve politike, za sve buduće generacije ostaće kao sveta dužnost i amanet da se bore da Kosovo ponovo i u pravnom smislu bude deo države Srbije“, rekao je Jakšić.

Za Slavišu Ristića Vidovdan je temelj postojanja srpskog naroda i protivi se etničkom razgraničenju.

Obeležavanje Vidovdana, Gazimestan 2019.

Gepostet von Kosovo Sever portal am Freitag, 28. Juni 2019

„Obeležavamo Vidovdan sa nadom da će Kosovo i Metohija zauvek ostati srpska zemlja… Ja duboko verujem da to neće biti izgubljeno, posebno zbog srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve, mi nemamo to pravo da razgraničavamo, da poklanjamo. Kosovo i Metohija je srpska zemlja, i nisu današnje vlasti one kojima je dato pravo da o tome donose konačni sud, konačni sud o Kosovu i Metohiji u ovom mestu je doneo još Knez Lazar“.

Smatra da ukoliko bi došlo do razgraničenja, za koje se vlast uporno zalaže, a pre svega Vučić, ne samo da ne bi bilo Srba južno od Ibra, već ni Srba na Severu Kosova. Dodaje da bi u tom slučaju „ostali neko mesto na granici, ne daj Bože, sa Velikom Albanijom“.

Sever – Đurić, vodovod, prazni rafovi

Sa druge strane, srpski zvaničnici iz Srpske liste se nalaze na Severu Kosova, uz direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, koji je posetio Zubin Potok, obratio se kratko pred medijima, održao potom sastanak sa srpskim gradonačelnicima iza zatvorenih vrata. U ovim trenucima nalazi se u Kosovskoj Mitrovici, gde prisustvuje obeležavanju Dana univerziteta.

Ovu posetu pratile su kontraverze oko samog dolaska, a sada i oko vodovoda.

Đurić je prethodno srpskim medijima najavio otvaranje vodovoda koji se na Severu već godinama čeka, i koji se poslednjih mesec dana ubrzano gradio. Međutim, u današnjoj najavi neposredno pred dolazak, pomenut je samo sastanak u opštini i potom odlazak u rektorat u Kosovsku Mitrovicu, dok je danas u obraćanju bio neprecizan oko samog otvaranja. Kazao je da je završena „ova faza“, a da sada predstoji izgradnja sekundarne mreže.

Prethodno su iz Prištine stigle vesti da Đurić može da poseti Sever samo prema svojoj prethodnoj najavi za vlasti u Prištini, a to je odlazak u Kosovsku Mitrovicu, ne i u druga mesta, i da će, ukoliko bude odstupio od plana posete, „biti uhapšen“.

Na Severu Kosova, glavno pitanje na Vidovdan je pražnjenje rafova u prodavnicama i najava zatvaranja svih lokala u ponedeljak u duhu humanitarne krize koju su najavili privrednici i srpski predstavnici. Već desetak dana se prodaju samo zalihe, nakon odluke i najave udruženja privrednika da se posle onog što opisuju kao pritisak kosovskih poreskih organa i policije ne nabavlja više roba, za jedne alternativnim, za druge ilegalnim kanalima, i to sedam meseci nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto za robu iz Srbije.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More