Obeleženo pola veka Eparhije diseldorfske i nemačke: “Naših 50 godina kao nečijih 500” 

Foto: printscreen/youtube/TV Hram
407

HANOVER – U Crkvi Svetog Jovana u Hanoveru sinoć je u prisustvu nekoliko stotina gostiju i vernika održana svečana akademija povodom pola veka postojanja Eparhije diseldorfske i nemačke.

Goste je pozdravio episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije, a prisutnima su se obratili visokopreosvećeni mitropolit Nemačke Avgustin iz Carigradske patrijaršije, pokrajinski biskup Hanovera Ralf Majster iz Evangelističko-luteranske crkve, biskup Magdeburga Gerhard Fajge, predsedavajući Ekumenske komisije Nemačke Biskupske konferencije i biskup Nikolaus Švertfeger, vikarni biskup Hildeshajma.

Foto: TV Hram

Episkop Grigorije i biskup Fajgea su potom održali predavanje na temu “Pravoslavlje i Katolička crkva u Nemačkoj u dijalogu”, saopštila je TV Hram.

Mitropolit Avgustin i Vladika Grigorije Foto: TV Hram

U diskusiji, koju su vodili profesor Tomas Bremer sa Katoličkog teološkog fakulteta Univerziteta u Minsteru, učestvovali su i pastor Evangelističke crkve u Nemačkoj Voldemar Flake i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović koji je inače i prvi rukopoloženi sveštenik u Eparhiji nemačkoj još davne 1969., kada ga je rukopoložio tadašnji episkop nemački Lavrentije, koji je i osnovao ovu eparhiju.

Foto: TV Hram

“Sve što slavimo ove godine i iduće biće povezano sa obeležavanjem jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, tako i naš jubilej 50 godina ove eparhije, koji je toliko značajan kao 500 godina bilo koje druge eparhije u našoj crkvi. Proslava jubileja se održava u jednoj protestanskoj crkvi gde je sahranjen veliki filozof i teolog Lajbnic”, rekao je vladika Grigorije.

Foto: TV Hram

Protojerej-Stavrofor Slobodan Milunović podsetio je na početke osnivanja ove eparhije, u kojoj je i sam učestvovao, podsetivši na napore episkopa Lavrentija koje je uložio da se ustali crkveni život Srba u ovom delu Evrope.

Foto: printscreen/youtube/TV Hram

“U Engleskoj, i u nekim delovima Nemačke, oko Dizeldorfa i Minhena, crkveni život se odmah ustalio jer je migracija posle rata bila dobro organizovana. Tek ponegde se ovde organizovalo Bogosluženje, a danas gde god ima našeg gastarbajterskog sveta, posebno mladi, imamo dobro organizovane crkvene opštine i duhovni život”, rekao je prota Slobodan i dodao da su rezultati više nego očigledni.

Академија у Хановеру поводом 50 година Епархије диселдорфске и Немачке

Академија у Хановеру поводом 50 година Епархије диселдорфске и Немачке >>> https://youtu.be/ta0MCYc-ii4

Gepostet von Телевизија Храм am Freitag, 28. Juni 2019

Kako je bilo na proslavi Dani srpske kulture u Frankfurtu pogledajte u video prilogu.

Дани српске културе у Франкфурту (емисија Сабрани у расејању)

Дани српске културе у Франкфурту (емисија Сабрани у расејању)>>> https://youtu.be/v6ZraGIFSRc

Gepostet von Телевизија Храм am Freitag, 28. Juni 2019

Izvor Tanjug, TV Hram
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More