Srpski sistem eInspektor među tri najbolje inicijative u Evropi

Foto: pixabay
85

LONDON – Srpska Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu sa informacionim sistemom eInspektor našla se u tri najbolje inovativne inicijative na ovogodišnjem skupu lidera Evrope u Londonu na dodeli nagrada „Emerging Europe”.

Od ukupno 227 nominovanih projekata u 16 kategorija, Kancelarija za IT i eUpravu sa informacionim sistemom eInspektor plasirala se u 10 najboljih inovativnih inicijativa godine, a sinoć u Londonu postigla je veliki uspeh jer je proglašena za jednu od tri najbolje u kategoriji inovativna inicijativa godine.

Na jučerašnjoj svečanosti u sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, doc. dr Mihailo Jovanović istakao je ključan razlog koji je doprineo uspehu elektronske uprave u Srbiji – postavljanje digitalizacije za jedan od prioriteta vlade premijerke Ane Brnabić kao i njenu odluku da formira Kancelariju za IT i eUpravu kao službu Vlade.

„Vizija i koncept digitalizacije koji sprovodi Vlada definitivno će Srbiji omogućiti da u eri četvrte industrijske revolucije iskoristi svoju šansu i postane regionalni tehnološki, naučni i kulturni lider, a informacioni sistem eInspektor, predstavlja samo jedan od primera kako je digitalizacijom Vlada Republike Srbije transformisala javnu upravu uvođenjem elektronske uprave”, izjavio je Jovanović.

U svom obraćanju Jovanović se osvrnuo i na važnost saradnje unutar Evrope, ali i regiona Zapadnog Balkana gde je istakao da je Digitalni samit Zapadnog Balkana, koji je održan u aprilu mesecu u Beogradu, dokaz da u Srbiji i regionu postoji jaka politička volja za digitalnom transformacijom celog regiona. Regionalna razmena znanja i ideja, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona, od neprocenjivog je značaja za dalji razvoj svake ekonomije, ali i regiona u celini.

U ovoj kategoriji našle su se kompanije i organizacijama koje su implementirale inovativne prakse i tehnologije u svojim proizvodima, uslugama ili procesima, što je rezultiralo značajnim poboljšanjem efikasnosti u radu.

Informacioni sistem eInspektor ima za cilj da informatizuje rad sve 43 inspekcijske službe u Republici Srbiji.

Uvođenjem ovog sistema obezbeđuje se bolja koordinacija između inspekcija, automatizacija rada inspekcijskih službi i bolja efikasnost nadzora, standardizuje se rad inspekcija i dostupnost podataka svim inspekcijama, a samim tim pojavljuje se i efekat smanjenja troškova za privredu.

Prve četiri pilot inspekcije u kojima radi 831 inspektor (Sanitarna inspekcija, Tržišna inspekcija, Inspektorat za rad i Upravni inspektorat) su krenule sa korišćenjem ovog sistema još u januaru 2019. godine, a tokom jula meseca će se uključiti još 32 inspekcije.

EInspektor omogućava viši nivo efikasnosti inspekcijskog nadzora u Republici Srbiji sa svrhom postizanja većeg nivoa primene propisa uz minimalno „inspekcijsko opterećenje“ poslovnih subjekata i omogućavanje primene savremenih evropskih i svetskih koncepata i praksi inspekcijskog nadzora, navodi se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More