Spomenik srpske šajke Joko Ono na novosadskoj tvrđavi šalje poruku mira

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
138

Povodom obeležavanja 100 godina od potpisavanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka svetskog rata, na Petrovaradinskoj tvrđavi otkriven je spomenik mira pod imenom “One day”. Autor instalacije je multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono.

Na svečanoj manifestaciji u Novom Sadu otkriven je spomenik koji predstavlja šajku, vojni ratni brod na kojem su Srbi branili granice Austrougarske. Prisutnima se video-porukom obratila Joko Ono.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

“Mir je moć. Presrećna sam što sam večeras s vama. Pozdravljam vas sve u Srbiji”, poručila je Joko Ono u video-poruci.

Spomenik predstavlja simbol mira, jer se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja nikada u svojoj istoriji nije osvojena pa se i ona sama smatra simbolom mira.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Pesmom Let it be Džona Lenona, u izvođenju novosadskog dečjeg hora “Melodies” otvorena je svečanost kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je Novi Sad tokom godina pokazao da je jedan od najboljih predstavnika Srbije, koji povezuje zemlju sa svetom.

 

“Novi Sad nas predstavlja onako kako i ja vidim Srbiju”, istakla je premijerka i dodala da je svaki put kada dođe u Novi Sad, on sve lepši i lepši.

Spomenik je postavljen u saradnji sa Fondacijom “Egzit”, kojoj je premijerka zahvalila na svemu što je uradila u poslednjih devetnaest godina i što promoviše mir, koji je danas Srbiji najpotrebniji.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da je Novi Sad dobio podršku i republičke i Pokrajinske vlade, kao i nevladinih organizacija. “Tvrđavu brendiramo u novom ruhu”, poručio je Vučević.

Osnivač festivala “Egzit” Dušan Kovačević naveo je da otvaranjem umetničke instalacije čuvene Joko Ono i projektom “Prvi svetski mir”, Petrovaradinska tvrđava postaje globalni simbol i tvrđava mira.

Festival “Egzit” počinje u četvrtak, a Kovačević ističe da je ove godine najveće interesovanje u istoriji festivala.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Očekuje 30 odsto više stranih gostiju i napominje da će time doprinos festivala turizmu biti još veći.

Inicijativa Egzit fondacije “Prvi svetski mir” se realizuje uz podršku “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”.

Pred velikim brojem novinara i zvanica iz zemlje i sveta, nakon svečanog otvaranja novog simbola mira na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupio je i bend “The Bestbeat”, koji je uvršten među deset najboljih svetskih “The Beatles” tribjut grupa.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More