Srbi u Beču proslavili Vidovdan (FOTO)

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC
348

BEČ – U organizaciji Crkvene opštine “Sveti Sava” u Beču i SPKD “Prosvjeta”, sinoć je održana Vidovdanska akademija, na kojoj je ukazano na značaj ovog praznika po srpski narod.

Akademiju je otvorio eparhijski mešoviti hor “Kornelije Stanković” s dirigentom Ivom Mrvoš Anokić, a koji je izveo tropar Svetom knezu Lazaru i Dogmatik 2. glasa Kornelija Stankovića.

Vladika Andrej u kratkom obraćanju prisutnima rekao je da mu je otac pričao o “jednom caru, osam vojvoda i devet Jugovića”, što ga je, kao dete koje je rođeno i odraslo u dijaspori, zainteresovalo da uči srpsku istoriju.

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

Protojerej Slaviša Božić održao je besedu posvećenu Vidovdanu, rekavši da su svojom žrtvom junaci Vidovdana pokazali ne samo svoju vojničku hrabrost, već pre svega da su istinski sledbenici Hrista.

“Sledovanje Hristu a ne junaštvo, ključni je razlog što se njihov kult očuvao kroz vekove ropstva i što postoji i dan danas u našoj svesti, i što će postojati večno, jer nebesko je uvek i doveka. Naš odnos prema Kosovu i kosovskom zavetu pretpostavlja da smo i mi nepokolebivi sledbenici Hrista, jer jedino kroz Hrista možemo razumeti kosovski epos”, objasnio je Božić.

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

Prema njegovim rečima, viševekovno stradanje Srba bilo je moguće podnositi samo zahvaljujući milosti Božijoj, koju su zadobli nevini postradali za Hrista.

“Kao narod treba da promislimo o svojim promašajima od Kosovske bitke”, rekao je Božić.

Nakon besede, program je nastavljen nastupom gostiju iz domovine – glumaca Vesne Stanković i Lepomira Ivkovića, kao i etno muzičke grupe Teodulija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More