Da i stranci čuju srpski, evo šta za Srbe radi Zajednica srpskih klubova u Beču (FOTO)

Foto: Facebook/Savez Srba u Austriji
114

AUSTRIJA – Zajednica srpskih klubova u Beču je član Saveza Srba u Austriji.  Ovaj Savez je krovna organizacija svih srpskih klubova iz austrijskih pokrajina i kao njen član Zajednica srpskih klubova najveću pažnju poklanja saradnji sa matičnom državom. Zahvaljujući saradnji Zajednice sa Ministrastvom kulture i Ministarstvom za dijasporu organizovane su brojne pozorišne predstave.

Na nivou Austrije postoje i četiri velikezajedničke manifestacije: Vidovdanski sportski susreti,Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva, Folklorijada i dvojeziči kviz znanja srpske dece, a Zajednica je mnogo puta i organizovala sve ove manifestacije.

Mnoge predstave su direktno prevođene na nemački jezik i bile dostupne i austrijskim građanima. Tako je zajednica doprinela afirmaciji srpske kulture na tim prostorima.

Gepostet von Zajednica srpskih klubova u Beču am Mittwoch, 30. Mai 2018

U ovoj Zajednici je ukupno 10 udruženja odnosno klubova za sve Srbe koji tamo žive i koji tamo postoje već više od 35 godina. Brojnim i raznovrsnim sadržajima uspeli su da privuku preko 20.000 i srpskih i austrijskih građana i građana sa Zapadnog Balkana.

Književne večeri, izložbe, koncerti i diskusije na određene teme samo su neki od sadržaja koje ovi klubovi nude kao sadržaje za razonodu i međusobno povezivanje srpskih ljudi sa drugima koji tamo žive.

Zajednica je shvatila važnost ove povezanosti i mnoge događaje koje je organizovala bili su pomognuti od institucija grada Beča, saveznih institucija kao što su Radnička komora Austrije i Savez sindikata Austrija. Sa svima njima Zajednica ima dobre odnose.

Gepostet von Zajednica srpskih klubova u Beču am Mittwoch, 30. Mai 2018

Ono što je jako važno jeste da se Zajednica trudi da ostvari odličan odnos sa političkim funkcionerima i na nivou Beča i na nivou Austrije kako bi im ukazala da je važno da se građani srpske nacionalnosti integrišu kako bi se poboljšao njihov status. Zajednica teži ka tome da omogući svim svojim članovima jednake šanse u raznim oblastima života . Poseban akcenat stavljaju na decu i omladinu i očuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Za više informacija možete pogledati njihovu Fejsbuk stranicu:

https://www.facebook.com/Zajednica-srpskih-klubova-u-Be%C4%8Du-1683669151864370/

A. Marković

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More