Svečano u Hanoveru: Brojni vernici prisustvovali liturgiji u crkvi Svetog Save (FOTO, VIDEO)

Foto: printscreen/youtube/TV Hram
148

Svetom službom Božjom, kojom je načalstvovao Preosvećeni Episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije, završene su trodnevne svečanosti kojima su u ovom gradu obeležena dva značajna jubileja: pola veka postojanja Eparhije Nemačke i osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Crkva Svetog Save u Hanoveru bila je ispunjena brojnim vernicima, a radost je bila veća pošto je Liturgiji prisustvovao i veliki broj dece.

Youtube printsceen Televizija Hram

„Braćo i sestre, kao ribare u današnjem Jevanđelju i vas neke kao kuvare, kao inženjere, kao pekare, lekare, sve vas Hristos poziva da sa strahom Božijm, verom i ljubavlju, ne da pođete sa Njim, ne samo da pođete za Njim, nego i da živite sa Njim i više od toga – da On živi u vama. Odnosno, kako se kaže u jednoj molitvi: ‘Da život živuje, da Gospod caruje’”, poručio je Vladika Grigorije i podsetio sabrane na detinjstvo i reči koje su nam govorile naše majke:

TV HRAM/SPC.RS

„Sećate se da vam je kao deci majka govorila: “Živote moj”. Upravo tako i mi treba da volimo našeg Hrista, kao svoj život, jer on je ništa manje nego sam Svoj život dao za nas. I sad je to pred nama. Naravno da smo grešni, i zato i kažemo: ‘Sa strahom Božjim i ljubavlju pristupamo’. Sa strahom jer smo grešni, ali sa ljubavlju, jer ljubav je jača od greha”, poručio je Vladika Grigorije.

Na samom kraju Liturgije Vladika je uputio reči blagodarnosti dr Tomasu Bremeru, profesoru Katoličkog teološkog fakulteta u Minsteru, na svesrdnoj pomoći i bratskoj ljubavi koju je pokazao prema našoj Crkvi u Nemačkoj u više navrata, kao i sada prilikom organizovanja simposiona koji je dan ranije održan u crkvenom centru „Sveti Sava“.

TV HRAM/SPC.RS

“A ja vama svima zahvaljujem. Za mene je velika čast što sam mogao doprineti simposionu koji smo imali juče ovde u ovom centru. Potrudiću se da ostanem povezan sa vama kao što sam bio i do sada”, rekao je profesor Bremer.

Youtube printsceen Televizija Hram

Na oduševljenje svih, folklorno društvo “Srbija” iz Hanovera odigralo je nekoliko srpskih tradicionalnih igara i dodatno uveselilo srca sabranog vernog naroda.

Obeleženo pola veka Eparhije diseldorfske i nemačke: “Naših 50 godina kao nečijih 500” 

Izvor TV Hram/SPC.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More