Srbi nisu jedini koji se ljube tri puta u obraz (VIDEO)

FOTO: Printscreen/Instagram
437

U Srbiji je običaj da se osobe prilikom susreta poljube u obraz tri puta. Ta tradicija zaživela je tek u poslednjim decenijama 20. veka i toliko se ustalila da se verovatno niko nije ni zapitao šta taj običaj znači za nas Srbe.

Mi smo malo istraživali i evo otkrivamo vam misteriju. Osnovno značenje ovog običaja je pozdrav koji hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje svetog trojstva. Na taj način svaki poljubac posvećujemo Svetom ocu, Svetom sinu i Svetome duhu.

Pored ovog objašnjenja postoji i drugo manje poznato koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti. Kad se duže vreme nisu videli Srbi se ljube tri puta. Treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Pozdravljam te u ime života dostojnog časnog čoveka koga vidim u tebi je značenje prvog poljubca, drugog – pozdravljam te u ime smrti i na takav način pozdravom se iskazuje poštovanje najbližim upokojenim kao i svim slavnim srpskim precima. Srbi se ljube tri puta u ime života u ime smrti i u ime časti.

Kod većine naroda obraz se smatra obeležjem časti a za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao. Tako da treći poljubac kao najvažniji – pozdravljam te u ime časti poručuje da se živi u časti u ime svih hrišćanskih vrlina.

Pored Srba ovaj pozdrav jedino još koriste stanovnici Provanse, koja se nalazi u jugoistočnom delu Francuske.

Verovatno ste se i pitali kako se pozdravljaju i stanovnici u drugim zemljama, mi vam donosimo i te odgovore.

Italijani su jedan od retkih evropskih naroda koji pri susretu pružaju levi obraz, dok se Amerikanci umesto poljupcem pozdravljaju zagrljajem… Ako ne poznajete pravila lepog ponašanja u stranoj zemlji, običan poljubac u obraz ili rukovanje sa novim prijateljima lako može da se pretvori u nespretno iskustvo.

Mnogi od nas su se našli u situaciji da umesto obraza poljube vrat ili dobiju prekorne poglede zbog ulaska u intimni prostor onih koji nisu navikli na takvo izražavanje bliskosti.

Da ne biste nekoga uvredili ili zabunom poljubili u usta, najbolje je da pustite da domaćin vodi, a vi sledite njegov primer.

U Kini je bolje da se uzdržite od ljubljenja i da prilikom pozdrava samo pružite ruku.

U Latinskoj Americi ljubljenje pri prvom susretu je uobičajeno, a u Argentini se u obraz ljube i muškarci.

Britanci, Nemci i Šveđani su nešto hladniji i zatvoreniji od stanovnika sa juga Evrope.

U zavisnosti od države, a negde i od grada, ljudi se ljube jednom, dva, a ponegde čak i osam puta, kao što je slučaj u Avganistanu. Tako se, na primer, u Sao Paolu ljubi dvaput, a u Rio de Žaneiru jednom.

U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su na periferiji uobičajena tri. Slično je i u Iranu, gde taj broj varira od jedan do tri.

Parižani to rade dva puta, dok se u Provansi ljubi tri puta.

Amerikanci se rukuju ili grle, a u Nemačkoj je zagrljaj češći nego poljubac u obraz. U većini zemalja se ljubi najpre sa desna, ali ne i u Italiji – gde važi “pravilo leve strane”, piše “Punkufer.hr”, a prenosi “B92”.

Da li zbog karmina za usne ili straha od zaraze nije poznato, ali u većini zemalja poljupci se daju “u vazduh”.

Ako ne znate gde ćete sa rukama, najbolje ih je nežno položiti na ramena osobe koju pozdravljate.

U ime života, smrti i časti ostajte nam dobro.

 

Izvor Naši u svetu Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More