Nostalgija rađa umetnost

Motivi koji nadahnjuju ljude u tuđini da pišu su različiti, ali skoro uvek se ogledaju u žalu na rodnom grudom

lična arhiva
871

Motiv, želja i pokretač za stvaralaštvo u rasejanju je upravo briga nas o nama samima: da opstanemo kao nacija u tuđini, da se okupljamo i kanališemo sve pisane zapise u vremenu našeg emigrantskog života. Ali, više od svega je briga za generacije koje dolaze, kako bi sutra znali ko su, šta su, gde pripadaju i odakle im potiču koreni, kaže za portal “Naši u svetu” Milisav Đurić, predsednik prestižnog dijasporskog udruženja sa 15 godina staža – Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

Štampano na ćirilici

Predstavljanje srpskih pisaca Švajcarske u kući Đure Jakšića u Beogradu

Ovaj impresivni naziv pravdaju zaostavštvina, posvećenost i agilnost srpskih pisaca. Udruženje je do sada objavilo 14 zbornika književnih radova, dve dvojezične zbirke pesama na srpskom i nemačkom jeziku i antologiju “Zaveštanja”, krunu njihovog decenijskog rada. Udruženje broji konstantno 30 do 40 članova, od kojih su svi uglavnom objavljivani autori, a ima ih koji su izdali više od deset dela.

– Motivi koji inspirišu ljude u rasejanju da pišu su različiti, ali gotovo uvek se ogledaju u žalu za rodnom grudom. Jer, sve ono što smo ostavili u rodnom kraju fizički, poneli smo negde duboko u sebi i to nam daje elan i dodatnu emociju u stvaranju pisane reči, ali i težnji da čuvamo i očuvamo naše pismo, kulturu, postojanje – ističe Đurić.

O korenima ovakvog prvoklasnog okupljanja, naš sagovornik podseća da su raspadom bivše Jugoslavije nestala i mnoga kulturna udruženja u inostranstvu, pa tako i u Švajcarskoj.

– Trebalo je nešto uraditi, pokrenuti se, osmisliti kako nas držati na okupu, čuvati pisanu reč i ćirilicu. Prvo je u Cirihu osnovan kulturni klub “Jovan Dučić”, ali je ubrzo prestao da radi. Srećom, 2003. osnivamo Udruženje srpskih pisaca Švajcarske, koje je već 2005. štampalo Zbornik književnih radova, kome je profesor Mićo Jelić Grnović kumovao imenom “Zaveštanja”. A mi smo se još tada zaveštali da ćemo, dok postoji Udruženje srpskih pisaca Švajcarske, objavljivati taj godišnjak. Ove godine je objavljen 14. po redu, to jedini takav skup radova u srpskoj dijaspori i štampa se na ćirilici – ukazuje naš sagovornik.

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske

Počast u Bernu

Sve knjige Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, ali i autorski radovi članova redovno se pohranjuju u Nacionalnoj biblioteci u Bernu.

– Tamo stoji podatak kojim se ponosimo, a glasi – srpski pisci u Švajcarskoj su na mestu broj jedan, daleko ispred svih nacija koje žive u toj zemlji, po broju objavljenih naslova. To svakako govori o odnosu prema našoj pisanoj reči, našoj kulturi, o nama i našem poštovanju prema otadžbini – ponosan je Đurić.

Srpski pisci u Švajcarskoj žive u jednom uređenom društvu, ali, kako kažu, i u vremenu velikih turbulencija, u zemlji u kojoj su vreme i novac prioriteti.

– E, onda se većina naših ljudi izgubi u toj kolotečini i često ne vidi potrebu za bilo šta više od novca. Tako da imamo slojeve društva koje slabo  zanima pisana reč, naša kultura, ali na sreću ima puno onih koji ceni prave vrednosti, stvaraoce koji ostavljaju trag. Zato verujem da nemamo razloga za strah od potpune asimilacije u Švajcarskoj, jer smo zaista dobro organizovani.

predsednik Udruženja Milisav Đurić

Beograd širi ruke

Ne prođe više od dva meseca da članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske u rukama ne drže naslov vrućih korica, bilo da je reč o poeziji, prozi, aforizmima ili kratkim pričama. Često predstavlja u matici, a uvek su zapaženi i na sajmu knjiga u Beogradu.

– U vreme sajma, uvek održimo nekoliko književnih večeri, obavezno u kući Đure Jakšića u Skadarliji ili biblioteci “Milutin Bojić”. Sve te večeri su dobro posećene, a reakcija na naše stvaralaštvo izuzetno pozitivna. Tvrdim da pisana reč, jednako ima svoju snagu nezavisno da li je stvarana u matici ili rasejanju, samo kod pečalbara je ta emocija jača – ističe Đurić.

Pažljivo čuvajući tradiciju, Udruženje srpskih pisaca Švajcarske već se polako priprema za štampanje “Zaveštanja” koji će biti objavljen 2019.

J. L. PETKOVIĆ 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More