Ekonomista iz Beograda srpskim ćevapima očarao Amerikance (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
143

Sunce zalazi na horizontu, a tama polako pokriva Srednji Zapad. Dok vozite kamion/kombi/automobil, u daljini nazirete svetla Čikaga i polako vas obuzimaju umor i glad. Oči Vam se sklapaju. A onda, pored puta, tabla sa natpisom “Geri, Indiana” i dobro poznati žuti kiosk. Brk se nasmeši, kičma se uspravi za volanom, a jezik krene da se oblizuje…

Foto/Printscreen/You Tube/Serbian Times

Ovako bi mogla da glasi ispovest mnogih vozača koji prolazeći kroz čuveno “raskršće Amerike” na Autoputu I-80 utehu i zadovoljštinu pronalaze u “Balkan grilu”, verovatno najpoznatijem srpskom kiosku brze hrane u čitavoj Americi, piše Serbian Times.

Tik pored truck-stopa, na jednoj od najbučnijih i najprometnijih tačaka ovog dela kontinenta, “Balkan Grill” je lociran u staroj prikolici kamiona. Napolju klupice, drvene, a unutra par visokih stolova, frižider i prozorče na kojem naručujete klopu.

A na meniju svi domaći favoriti: ćevapi, pljeskavice – punjene, gurmanske i obične, bataci, ražnjići, svinjski vrat, uštipak, a tu su i kuvana jela, pasulj i mućkalica. Naravno, kakav bi to roštilj bio da nema luka, kajmaka i -urnebesa!

-Nismo kamiondžije ali svraćamo ovde kada god nas put navede. Hrana je sjajna. Volimo srpsku kuhinju, podseća me na vreme kada sam boravio u Srbiji. Ja sam inače rođen u Rusiji, a tamo je hrana slična, kaže nam Greg, koga zatičemo ispred žutog kontejnera iz koga sa dopire preopoznatljivi miris roštilja. Na pitanje šta mu je omiljena hrana, Greg bez pogovora odgovara:

-Ćevapi!

Njegov prijatelj Leri je irskog porekla i voli sve što vuče korene iz Evrope, prenosi Serbian Times.

-Prvi put sam svratio ovde jednom kasno noću kada sam se vraćao iz Lujvila, Kentaki. Ovo je bilo jedno od par mesta koje je bilo otvoreno a da nije Pizza Hut, Mekdonalds ili slično. Sviđa mi se što je autentično, što se nalazi u prikolici od kamiona.

Vlasnik “Balkan Grila” je Momčilo Momo Bogdanović. Biznis je pokrenuo pre pet godina i tako praktično nastavio porodičnu tradiciju iz Srbije, gde se njegovi bave ugostiteljstvom već skoro dve decenije. Momčilo je, inače, diplomirao ekonomiju u Beogradu, a u Americi živi i radi već 10 godina.

Karijeru je, kao i većina naših, počeo kao kamiondžija. Na ideju da otvori gril došao je upravo vozeći ture sa jednog na drugi kraj Amerike, kada je shvatio da je hrana koja se “on the road” nudi vozačima uglavnom lošeg kvaliteta.

Domaća klopa, “na kašiku” što se kaže, ono je što ponajviše privlači naše ljude u “balkan”. Dejan iz Kruševca je, iskusno, izabrao pasulj sa kobasicom.

-Ovde sam drugi put, sviđa mi se mešano meso, gurmanska pljeskavica, ali najviše mi nedostaje kuvana hrana. Ovaj pasulj nije kao kevin, ali može da prođe, kaže ovaj vozač kamiona, koji je u Americi već dve godine.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Izvor Serbiantimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More