Ovako se čuva jezik u dijaspori, đaci Prosvjete dobili diplome

Foto: Facebook/ SPKD Prosvjeta
335

Kao i prethodnih godina, Prosvjetina škola srpskog jezika je krajem juna završila svoju školsku godinu. U Hramu vaskrsenja Hristovog u Beču u nedelju, 30. juna polaznicima škole svečano su uručena svedočanstva i diplome o pohađanju . Ovom svečanošću završena je šesta školska godina ovog projekta dopunske nastave. Ranije u okviru Vidovdanskih svečanosti, diplome i svedočanstva dobili su i đaci Prosvjetinih razreda u crkvama u Lincu i St. Poltenu.

Došao je u Beč na dve nedelje, a danas na čelu društva čuvara srpske tradicije u Austriji

Dodeli su prisustvovali, osim đaka, roditelja i gostiju i svi Prosvjetini pedagozi na čelu sa predsednikom Društva, prof. Srđanom Mijalkovićem. Iako je veliki broj đaka bio odsutan, jer mnogi su već krenuli na odmore ili u maticu, prisutni su bili odlično raspoloženi. Posebni gosti bili su predstavnik Crkvene opštine Luka Mitrović i otac Jovan Govedarica iz hrama Sv. Save, koji je pohvalio rad Prosvjete i pozvao prisutne da podrže školu.

Foto: Facebook/ SPKD Prosvjeta

Srđan Mijalković je zahvalio deci, roditeljima i gostima na saradnji i pozvao ih da i naredne godine budu deo Prosvjetnih kulturnih i obrazovnih aktivnosti. Posebno je zahvalio Episkopu Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od samog početka. Podsetio je da školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška iz dijaspore i matice, posebno od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.

Фотографија корисника Школа српског језика - Просвјета Аустрија
Foto: Facebook/ SPKD Prosvjeta Austrija

On je pozvao i predstavnike srpskih klubova u Beču i Austriji da podrže ovaj projekat, da se uključe u rad škole i pošalju svoju decu da uče srpski jezik, jer ovo je dopunska škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način.

Фотографија корисника Школа српског језика - Просвјета Аустрија
Foto: Facebook/ SPKD Prosvjeta Austrija

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Suzana Milovanović, Aleksandra Tanasković i Vesna Špirić bile su presrećne jer je tim Prosvjete zajedničkim radom uspeo da deci srpskog porekla približi jezk, pismo i kulturu svog naroda. Njihova misija nastaviće se i naredne godine, nadati se, sa još većim brojem đaka.

Фотографија корисника Школа српског језика - Просвјета Аустрија
Foto: Facebook/ SPKD Prosvjeta Austrija

Istovremeno se završio rad Malog hora Prosvjete, Likovnog razreda , kao i nastava predškolskog razreda – Male pričaonice, čiji je zadatak da deci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik, kako usmenim tako i pismenim putem. Iako je to početni nivo učenja srpskog jezika, veoma je važan jer se deca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu. Zato nastavnice Bojana Petrić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dečicom ovog uzrasta.

Na inicijativu oca Jovana prisutni su na koncu zajedno otpevali „Mnogaja ljeta“ i rastali se s obećanjem da se ponovo susretnu u septembru u novoj sezoni Prosvjetine škole!

I. Lukić

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More