Belgija: Srpska slava u Antverpenu

Eparhija nemačka
791

Pravoslavnoj srpskoj parohiji Svetog Georgija u Antverpenu (Belgija), posebnu duhovnu radost pričinila je poseta vladike Grigorija Durića iz Nemačke, prilikom obeležavanja parohijske salave Đurđic. Proslava je organizovana drugog dana praznika.

S njegovim blagoslovom u Antverpenu su pored vladike Grigorija, parohijsku slavu uveličali i liturgiju služili mitropolit Atinagora iz Carigradske patrijaršije i episkop Porfirije iz Kiparske arhiepiskopije, uz sasluženje oca Save igumana manastira Tvrdoš iz Trebinja, te brojnih sveštenoslužitelja, a u prisustvu pravoslavnih vernika,  iz Belgije, Nemačke i Holandije. Prisutna je bila i ambasador Srbije u Belgiji Marina Jovićević sa saradnicima. Domaćini (kumovi) slave bili su Zdravko Zubac, Srđan i Jelena Miloš.   

U prigodnom umetničkom programu svetkovinu su uveličali  pijanistkinja Selena Trifunović i crkveni pojci izvođenjem starih srpskih pesama. A u obraćanju vernicima vladika Grigorije je propovedao o značaju vere i trpljenja, kojima se  dostiže ideal savršene hrišćanske ljubavi.  

Carigradski mitropolit Atinagora, prema saopštenju iz nemačke eparhije SPC, pozvao je, u svom obraćanju, ovlašćene predstavnike iz eparhije  zapadnoevropske (vladike Luke), da zajedno s njim pomognu u rešenju statusa parohije SPC u Antverpenu, budući da parohija Svetog Đorđa  čeka rešenje svog pravnog statusa kod   pokrajinske i federalne vlade u Belgiji. Mitropolit Atinagora je inače ovlašćeni predstavnik pravoslavnih pred belgijskom državom

Zahvaljujući se na pozivu pomenutim episkopima, kao i  antverpenskom parohu svešteniku Milanu Živanoviću, carigradski mitropolit je takođe govorio o svojim vezama sa SPC, prisetio se svog davnašnjeg prijateljstva sa danas  pokojnim protom Čedomirom Ostojićem, kao i poznanstva svog oca sa nekadašnjim srpskim patrijarhom Germanom Đorićem. Takođe je istakao neophodnost jedinstva svih pravoslavnih i značaj sabornog bogosluženja.

Ova parohija obuhvata teritoriju celokupne pokrajine Flandrija. Parohija u Antverpenu, kao i ona starija u Briselu- inače posvećena Svetom Savi, pripadaju Eparhiji zapadnoevropskoj Srpske pravoslavne crkve i u nadležnosti su vladike Luke Kovačevića.

R. LONČAR 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More