Beograd slavi Teslin rođendan, gost direktor laboratorije Vordenklif, uz otkrivanje reljefa sa likovima najvećih srpskih naučnika

174

Teslina fondacija iz Filadelfije organizuje 10.jula u Beogradu konferenciju sa više od 20 učesnika, među kojima je specijalni gost izvršni direktor poslednje Tesline laboratorije – Vordenklif, na njujorškom Long Ajlendu, Mark Alesi.

Na konferenciji u Kolarčevoj zadužbini biće predstavljeni najuspešniji radovi nastali u cilju promovisanja života i dela Nikole Tesle, genija koji je promenio svet, rekao je za Tanjug predsednik Fondacije Nikola Lončar.

Prema njegovim rečima, cilj skupa Teslin narod, kao i konferencije koja se na dan smrti velikog naučnika svakog Božića održava u njujorškom hotelu „Njujorker“, u kojem je živeo poslednjih godina života, jeste da se predstavi što veći broj ljudi koje se bave njegovim životom i delom, a koji su postigli zavidne rezulatate u različitim oblastima.

Dolazak Marka Alesija na konferenciju će, kako kaže Lončar, biti prilika i da se uspostavi most između beogadskog Muzeja „Nikola Tesla“ i laboratorije Vordenklif koja bi uskoro trebalo da postane muzej.

Povodom obeležavnja Dana nauke i rođendana srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle u Naučno-Tehnološkom parku Beograd istog dana svečano otkriven reljef “U ZNANJU JE SPAS” sa likovima najvećih srpskih naučnika.

Reljef je poklon Tesline naučne fondacije, neprofitne organizacije, sa sedištem u Filadelfiji (USA).

Postavka reljefa na dan Teslinog rođenja u Naučno-Tehnološkom parku Beograd, gde se trenutno razvija više od 70 startap i tehnološko-razvojnih kompanija, odaje počast naučniku i simbolizuje podršku i ohrabrenje mladim ljudima u Srbiji da prate i trude se da realizuju svoje snove, kako u otadžbini, tako i u rasejanju.

Na reljefu su: Mileva Marić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković. Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke.

 Napravljena su ukupno tri reljefa i kako je odlučeno u Teslinoj naučnoj fondaciji (TNF) više se neće proizvoditi.

Nikola Lončar, Predsednik TNF kaže: “Ideja da uradimo reljef “U ZNANJU JE SPAS” je stara više godina i napokon, po mom idejnom rešenju, uradio ga je akademski vajar Bojan Mikulić, a izlila Umetnička livnica Jeremić. Izlili smo ukupno tri reljefa – prvi smo poklonili SANU, drugi Naučno-Tehnološkom parku Beograd, a treći ide u Maticu srpsku u Novi Sad. Priznanja su važan dok smo živi, a prema ovim našim naučnicima i pronalazačima svet se mnogo ogrešio. Ali mi to možemo danas delimično ispraviti, i prepoznati nove Tesle, Pupine, Mileve Marić i Milankoviće koji svakako rastu i žive među nama.”

Na događaju će biti prisutan i Mladen Šarčević, Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije

Lončar je podsetio da je Tesla u SAD proveo 59 godina i da je zato red da konačno dobije i zvanični centar, za čije potpuno uređenje je, dodao je, potrebna i podrška Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, za početak je neophodna pomoć beogradskog Muzeja kako bi Muzej Vordenklif bio sazdan na proverenim činjenicama.

Naučni centar Tesla je u Vordenklifu zahvaljujući donacijama otkupio 2013. godine 6,5 hektara zemljišta na kojem se nalazi, rekao je Lončar i podsetio da je akciju pokrenuo Metju Inman, onlajn strip-crtač koji se pridružio akciji Centra, i od darodavaca iz 108 država prikupio oko milion dolara.

Prema njegovim rečima, plan je da se na Long Ajlendu otovori Teslin muzej i naučni kompleks i u tom cilju prikupljeno je oko 10 miliona dolara, od kojih je milion donacija kompanije „Tesla motors“.

Fondacija iz Filadelfije ima cilj da promoviše život i delo Nikole Tesle, a radi i na tome da Teslu i njegovo delo uvede u američki obrazovni sistem.

„Godinama postavljamo isto pitanje ko je bio toliko moćan da čoveka koji je napravio drugu industrijsku revoluciju istisne iz američke istorije“, naglasio je Lončar i dodao da Fondacija priprema i knjigu o Tesli za američke nastavnike koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, ali i dramu o Teslinom životu koju bi sva deca na svetu besplatno mogla da gledaju u školama.

Izvor Naši u svetu, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More