EKSKLUZIVNO: Američki jubilej pola veka od osvajanja Zemljinog satelita: Kako su Srbi otišli na Mesec!?

Foto: Dr Marko Lopušina
248

Šesnaestog jula se navršava 50 godina od leta APOLO 11 na Mesec. U tome su učestvovala osmorica Srba. Oni su radili na programu za ljudsko osvajanje Meseca. Američki lunarni kosmički brod je lansiran 16. jula 1969. godine, kada su Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins pet dana kasnije sleteli na mesečevu površinu. Tada je Arstrong prvi zakoračio na Mesec.

U ovom svemirskom programu i petoj misiji “Apolo” direktno su bili uključeni i Srbi: Milojko Majk Vučelić, Slavoljub Sem Vujić, Milisav Šurbatović, Danilo Bojić, Dragiša Giš Jovanović, Petar Gajić, Veljko Gašić i David Vujić.

Dr Slavoljub Vujić je bio producent i kordinator projekta „Apollo 11“. Milisav Šurbatović je bio šef inžinjerijske ekipe, a Danilo Bojić, kreator šatla „Orao“ za šetnju po Mesecu.

Dragiša Jovanović je bio inžinjer, kao i Petar Gajić. Veljko Gašić je bio savetnik, ali istovremeno i dizajner američkih bombardera „T-38 trainer“, „F-5 fighter“ i „B-2“. David Vujić je zastupao NASU i bio zadužen za odnose sa medijima i javnošću. Ova srpska ekipa radila je i na programu „Apolo 13“.

“Dakle gospodo, da li je stvarno bilo leta na Mesec?” Naravno, kako ne bi bilo, kada su Srbi učestvovali u tome! Ovim odgovorom završen je moj nečekivano srdačan 2009. godine u Beogradu susret sa dvojicom srpskih inženjera-konstruktora, koji su dali presudan doprinos američkoj svemirskoj misiji Apolo, posebno letu Apolo 11, odnosno spuštanju prve ljudske posade na Mesec.

Milojko Majk Vučelić (79) i Slavoljub Sem Vujić (75) posle više od 30 godina tada su ponovo posetili Srbiju i održali predavanje na Beogradskom univerzitetu o svom letu” na Mesec.

Gospoda Vujić i Vučelić došli su da bi mladim naučnicima u svojoj otadžbini preneli svoje znanje i možda još važnije, svoj fantastičan naučnički entuzijazam, vedrinu i zaraznu želju da se ide napred, dalje, više…

Dočekao sam ih i bio im domaćin 2009. godine u Beogradu. I prvo što su uglas rekli kada su stigli u prestonicu bilo je: „Kako smo mi lep narod!“

Sem Vujić i Milojko Vučelić, Foto: Dr Marko Lopušina

Doktor tehničkih nauka Slavoljub Vujić, koji je sebe zvao “Lala iz Banata“, rođen je blizu mesta Jaša Tomić, gde se i školovao. Gimnaziju u Vršcu nije završio jer je sa porodicom emigrirao u Ameriku. Tamo je radio u svim najznačajnijim programima Ministarstva odbrane, zatim i NASA-u, a paralelno sa radom stekao je čak šest univerzitetskih diploma i doktorsku titulu. Živeo je u Kaliforniji sa suprugom Verom i troje odrasle dece. Bio je član i veliki dobrotvor Srpske narodne odbrane.

Milojko Vučelić rođen je u Garešnici u današnoj Hrvatskoj (zbog čega ga Hrvati često svojataju), u porodici doseljenoj u 18. veku iz Kolašina. Srednju školu završio je u Bjelovaru i diplomirao na Mašinskom fakultetu u Zagrebu, a u Vršcu je pohađao pilotsku akademiju. Rano je otišao u Nemačku, radio u “Mercedesu”, zatim odatle u Ameriku, gde je nastavio karijeru u “Fordu”, “Cesni”, “Boingu” i postao jedan od direktora programa NASA. Živeo je u Ohaju, imao je suprugu Inge, sinove Nikolu i Aleksandra i petoro unučadi.

Oba stručnjaka dobila su velika priznanja za svoj rad, a Vučelić i najviše američko civilno priznanje – Predsedničku medalju slobode SAD, jer je rukovodio spasavanjem američkih astronauta posle teške havarije na misiji “Apolo 13” tokom 1970. godine. Tada je u NASA centrali u Hjustonu i nastala čuvena rečenica, koja je postala deo istorije, a koju u panici i beznađu izgovaraju preplašeni kosmonauti: „Houston, we have a problem!“ (Hjuston, imamo problem).

Posle uspešnog sletanja ljudske posade na Mesec njih osmorica, društvo “ćelavih orlova“, kako su se duhovito nazvali, napravili su malo slavlje u Kaliforniji i uspešno nastavili svoje sjajne karijere. Kako je moguće da za takve ljude u Srbiji nismo znali? Odgovor, na primer, može biti životni put inženjera i fabrikanta Petra Gajića, koji je bio i vlasnik velike kompanije Alva Radio u Losa Anđelesu.

Pre emigriranja u Ameriku bio je Petar Gajić oficir kraljevske vojske, sin čuvenog predratnog generala Joakima Gajića, i uvek veliki dobrotvor Srpske pravoslavne crkve i dinastije Karaćorćevića. Iako je Josip Broz primio američkog astronauta Frenka Bormana, jer je Tito imao program leta u svemir, koji ga je lično informisao o tome da značajan deo Apolo tima čine i “Jugosloveni“, o tome se ćutalo.

Možda i zato što Milojko Vučelić, u kasnijem direktnom razgovoru sa Titom, na njegov poziv, nije hteo da podrži suludu i skupu ideju razvijanja svemirskog programa tadašnje SFRJ, nego je inicirao posredovanje između tadašnjih supersila SAD i SSSR u njihovom potonjem zajdničkom programu Apolo –Sojuz.

David Viich (u sredini), Foto: Dr Marko Lopušina

Danas je od osmorice graditelja „Apolo 11“ živ i veoma aktivan kao srpski patriota David Vujić. Rođen je u Midlandu 1935. godine. Odrastao sa sestrom Ljubicom u porodici oca Mitra i majke Milke (Todorović), koji su se uselili u SAD iz Okučana i Gline pre Prvog svetskog rata. Diplomirao je na poslovnoj administraciji na Univerzitetu Južna Kalifornija i magistrirao biznis i tehničke nauke na Karitosu, Državnom univerzitetu Kalifornije. Aktivan u oblasti vojne avijacije, kosmičkih letova, sistema transporta, energije, razvoja tehnologije, unapređenja biznisa, marketinga i političkog lobiranja. Bio je inženjer, mason, srpski lobista i zvanični portparol NASA i programa „Apolo 11“ u SAD.

Radio je Vujić u vojnoj vazduhoplovnoj industriji na razvoju letilica B-1, F-14 i F-11a, na svemirskom programu „Apolo 11“ kao producent i kordinator projekta.

Bio je direktor programa „Klarendon internacional“ za razvoj saobraćajne tehnologije i programa “Aviation Maintenance“ za realizaciju avionskog transportnog sistema. Potpredsednik Instituta za strateške tehnologije SAD, menadžer u kompanijama „Rokvel international” i „Marsel Daso”. Radio je za američku vladu kao predstavnik firma „Panama“. Angažovan je kao direktor programa odbrane i naoružanja američkog Kongresa i kao predsedavajući Komiteta za vojne programe u Pentagonu. Potpredsednik kompanije za razvoj kanadskog vazduhoplovstva i vazdušnog saobraćaja. Bio je član Saveta za Afriku u Privrednoj komori SAD. Vlasnik je konstruktorske firme “Dasaund”. Saradnik Karterove, Bušove i Trampove administracije. Potpredsednik Udruženja veterana američke administracije.

Povodom pola veka od srpskog osvajanja Meseca u Beogradu će u Matici iseljenika Srbije i Srba u regionu biti održana prigodna svečanost.

SRPKI DELEGAT

David Vujić je član Srpskog društva „Sava” iz Vašingtona, predsedavajući je Tesline naučne fondacije u Filadelfiji i starešina srpske masonerije u SAD. Početkom godine dočekao je kao naš izaslanik srpsku delegaciju u Vašingtonu.

KAKO BOG KAŽE

Kada sam Sema Vujića upitao da li su Amerikanci zaista odelteli na Mesec, on mi je zagonetno odgovorio: “To samo Bog, koji ih je gore dočekao, može da potvrdi!”

Izvor Dr Marko Lopušina
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More