Pre nego što krenete put Srbije, proverite gde su radovi, radno vreme prelaza ali i koji pasoš gde “prolazi”

FOTO: TANJUG/ JAROSLAV PAP
288

Radovi na putevima, vikendaši koji idu ka izletištima ili se iz njih vraćaju, kao i opterećene granice putnicima koji iz Srbije kreću na letovanje, i onima koji u našu zemlju dolaze na odmor – ovo su samo neki od faktora koji će uticati na pojačan intenzitet saobraćaja u narednim danima i nedeljama.

Pojačan intenzitet saobraćaja na autoputevima očekuju i u JP “Putevi Srbije”, te na vreme apeluju na sve učesnike da poštuju ograničenje brzine, da budu posebno oprezni prilikom vožnje i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Priznanice na naplatnim stanicama pišu ručno ako je gužva

Naplata putarine u ručnom režimu vrši se u slučajevima prekida u snabdevanju električnom energijom, tehničkog kvara na sistemu za naplatu putarine i u slučajevima pojačanog intenziteta saobraćaja, radi ubrzanja prolaska vozila kroz naplatne stanice, jer se na taj način obezbeđuje dodatan prolaz vozila, navode iz “Puteva”.

Veća cena putarine

Podsetimo, nedavno, tačnije 15. juna, počela je naplata putarine na deonici kroz Grdeličku klisuru. Tako će oni koji idu na more prolazeći ovom deonicom da bi došli, recimo, do GP Preševo, morati da izdvoje 250 dinara više nego ranije. Subotičani koji planiraju da letuju u Grčkoj, i da do nje dođu preko Severne Makedonije, u jednom pravcu će za putarinu do Preševa morati da izdvoje 1.900 dinara. Za one koji kreću iz Beograda putarina će iznositi 1.340 dinara.

Kad budete ulazilu u Srbiju na ovom prelazu zaboravite na rupe

RADOVI NA PUTEVIMA

Autoput kod Šida

Kako objašnjavaju za “Blic” iz operativnog centra Auto-moto saveza Srbije (AMSS), zbog radova na nekoliko deonica na autoputu Beograd-Zagreb, u blizini Šida, vozila se na određenim potezima preusmeravaju sa jedne na drugu starnu autoputa. Iz tog razloga, zatvoreno je isključenje kod Adaševca, u smeru ka Šidu.

Ruma – Irig

Ono što će zanimati vozače koji iz Vojvodine idu ka Valjevu, Šapcu, Užicu, jeste da se izvode radovi na delu puta između Rume i Iriga, gde se saobraćaj obustavlja između 7 i 19 časova. Putnička vozila preusmeravaju se na alternativne gradske saobraćajnice, a kamioni ne mogu da prolaze kroz naselje, već preko mesta Putinici idu na stari Novosadski autoput.

Ibarska magistrala

Kada je u pitanju putovanje od Beograda ka Crnoj Gori, odnosno Ibarska magistrala, vozila se zadržavaju kod mesta Rušanj i Meljak, i to po petnaestak minuta, jer se zbog izvođenja radova vozila propuštaju naizmenično.

Takođe, na magistrali od Užica prema Zlatiboru, na potezu od Bele Zemlje do Sušice u toku su radovi na rekonstrukciji kolovoza na tri deonice. Saobraćaj ovde, na potezu manjem od deset kilometara, regulišu tri semafora i on se odvija samo jednom trakom. Radnim danima putnici zbog ovih radova izgube 10-15 minuta, ali vikendom i mnogo više. Kako se očekuje da će povećati broj putnika ka Crnoj Gori zbog turističke sezone, jasno je da će kolone između Užica i Zlatibora biti mnogo duže.

Beograd – Niš

Radova ima i na autoputu Beograd – Niš, kažu iz AMSS-a, i to u smeru ka Nišu. Konkretno, saobraćaj je obustavljen na petlji Paraćin, zbog čega su zatvorena isključenja Zaječar i Paraćin.

Saobraćaj iz pravca Niša ka Beogradu biće preusmeren preko postojećih službenih prolaza na dvosmerno odvijanje u pravcu Beograd – Niš, u dužini od 4,2 kilometra.

GRANICE

Mađarska

Da bi putnici izbegli najfrekventniji GP sa Mađarskom – Horgoš – iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) preporučuju korišćenje manjih prelaza poput Bajmoka, Đale, Bačkih Vinograda i Horgoša II, koji su otvoreni od 7 do 19 sati, kao i Kelebije i Bačkog Brega koji rade 24 sata.

Prema nezvaničnim informacijama, osim što je putnika znatno više u ovom periodu, mađarski carinici rade sporo zbog procedure koje nalaže EU i navodnog tihog štrajka, što može odužiti vaše putovanje.

Treba napomenuti, kada je Horgoš u pitanju, da kamionski saobraćaj ne jenjava. Dolazi do velikih začepljenja i ljudi čekaju po šest i više sati. Razlog zastoja kamiona je ista priča kao i sa putničkim saobraćajem na mađarskoj strani, saznaje “Blic”.

Ne mogu svi pasoši na svaki prelaz

Važno je napomenuti da, recimo, prelaz Bački Vinogradi mogu da pređu samo osobe sa srpskim, mađarskim i EU pasošem, švajcarskim, irskim, norveškim i islandskim. Ista situacija je i na Bajmoku, Đali i Horgošu II. To znači da putnici sa, recimo, kanadskim ili švedskim pasošem ne mogu ići na te prelaze.

Svi koji imaju pasoše trećih zemalja, tu spadaju i Turci, moraju da koriste prelaze Horgoš i Kelebija.

Crna Gora ove sezone nije popularna?

Prilike na dva granična prelaza kod Prijepolja ukazuju da građani Srbije ne hrle masovno na odmor u Crnu Goru, makar u ovo doba godine. U poređenju sa početkom jula prošle i ranijih godina, na prelazima Jabuka i Gostun gužve su male.

– Čeka se u proseku 10-15 minuta, tokom noći ni toliko. Veće gužve po običaju očekujemo za vikend. Pojačani saobraćaj tek sledi, mada smo prošle godine još od 20. juna imali mnogo veće kolone nego sada. Da li turisti iz Srbije umesto Crne Gore biraju druge destinacije ili će na more u ovu zemlju kasnije, pokazaće vreme – nezvanično nam je rečeno na GP Jabuka.

Na Gostunu se u putničkom saobraćaju čeka u proseku oko pola sata što nije predugo zadržavanje s obzirom da tokom leta putnici ovde izgube po dva i po do tri sata. U teretnom saobraćaju nema gužve.

Ka BiH gužve samo petkom i nedeljom

Granični prelaz Kotroman prema BiH beleži frekventniji saobraćaj petkom popodne i nedeljom uveče. Petkom kolonu naprave vozila iz Srbije koja uglavnom putuju ka Trebinju ili crnogorskom primorju, ali iz putnici iz BiH koji žive i rade u Srbiji a vikednom putuju kući. Ostalim danima nema gužve, zadržavanja su najduže 30 minuta.

Gužve i u međuprostoru sa Bugarskom

Kako nam je rečeno u AMSS, kada su u pitanju oni koji putuju u Bugarsku, valjalo bi da imaju u vidu da se kolone stvaraju na GP Gradina. Zbog pojačane kontrole, imajući u vidu da je Bugarska deo Evropske unije, međuprostor dve zemlje postane krcat, toliko da se kolona “prelije” i na izlazu iz Srbije.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More