Inicijativa da u Jerusalimu bude podignuta spomen ploča u čast prvog hodočašća Svetog Save u Svetu zemlju

Wikipedia
242

Profesor dr Gideon Grajf, glavni istraživač izraelskog Instituta za Holokaust „Šem Olam”, i njegovi saradnici predstavili su patrijarhu srpskom Irineju inicijativu da u Jerusalimu bude podignuta memorijalna ploča u čast prvog hodočašća Svetog Save u Svetu zemlju 1229. godine, piše Politika.

Time bi bilo obeleženo 790 godina od ovog važnog događaja kojim je, kako su obrazložili predlagači koji su juče bili na prijemu u Patrijaršiji u Beogradu, Sveti Sava zauvek povezao istoriju srpskog naroda sa sinovima Izraela. Ideja će biti predstavljena i jerusalimskom patrijarhu Teofilu, a želja je da spomen-ploča, čije je idejno rešenje već urađeno, bude postavljena u Jerusalimu upravo ove godine, kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve – značajan događaj za koji je takođe neposredno vezano ime Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, tvorca samostalnosti srpske crkve.

„Ostavio je svoj trag u azuru neba iznad Svete zemlje pre 790 godina, pa ova memorijalna ploča ostaje pokolenjima da se sećaju njegove očinske ljubavi koja je uistinu podjednako obuhvatala sve njegove misije‚ svetosavskog pacifizma u godini kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Predloženi izgled buduće spomen-ploče
Podseća se da je Sveti Sava podigao nekoliko zadužbina u Svetoj zemlji i da je otkupio kuću Jovana Bogoslova (Sionsku Gornicu) u kojoj se nalazila soba gde je održana poslednja večera, a koja je izgrađena iznad groba kralja Davida, jevrejskog svetog mesta. Na svom prvom hodočašću u Jerusalim Sveti Sava je posetio brojna sveta mesta, pre svega Hristov grob, i služio u njima, a između ostalog išao je i u manastir Svetog Save Osvećenog. Monasi ovog manastira darovali su mu žezlo svetitelja i ikone Bogorodice Mlekopitateljnice i Bogorodice Trojeručice, koja je bila vlasništvo Svetog Jovana Damaskina. Naime, prilikom posete Svetog Save manastirskoj crkvi štap Svetog Save Osvećenog je pao, što je protumačeno kao ispunjenje proročanstva Svetog Save Osvećenog da će doći sveštenik sa zapada, carskog porekla i da njemu treba da predaju njegovo žezlo i ikonu Bogorodice.

Ostalo je zabeleženo i da je prvi srpski arhiepiskop prilikom prvog boravka u Jerusalimu sagradio manastir Časnog Krsta, Crkvu Svetog Jovana i Crkvu Svetog Đorđa u luci Avr, koju je poklonio kao metoh manastiru Svetog Save Osvećenog.

Prilikom posete Jerusalimu prvi srpski arhiepiskop sastao se i sa jerusalimskim patrijarhom, koji mu je poklonio vredan srebrni štap, na vrhu optočen dijamantima. Prema nekim izvorima, boravak u Svetoj zemlji bio je i hodočasničko putovanje, ali i svojevrsna crkveno-diplomatska misija: Sveti Sava je želelo da nabavi potrebne crkvene tvari za mladu srpsku crkvu, ali i da utvrdi podršku jerusalimskog patrijarha. Srpski svetitelj na pokloničko putovanje u Jerusalim išao je i 1234. godine, a oba putovanja opisana su u njegovim žitijima koja su napisali hilandarski monasi, Domentijan i kasnije Teodosije.

Ideju da Svetom Savi bude podignuta spomen-ploča u Jerusalimu, profesor Grajf izložio je i prilikom prethodnog boravka u Beogradu početkom juna. On je tada rekao da će nastojati da se iz Jerusalima ukloni spomen-ploča Alojziju Stepincu postavljena krajem aprila ove godine u Austrijskom „hostelu” Svete porodice, koji se nalazi na Putu suza (Via dolorosa) u centru Jerusalima. Ploča Stepincu postavljena je povodom godišnjice njegovog hodočašća u Jerusalim 1937. godine.

Izvor Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More