Važna novina za dijasporu: Od naredne godine izvodi iz matičnih knjiga dobijaće se u konzulatima (FOTO)

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
401

Od 1. januara 2020. godine, očekuje se da diplomatsko – konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu vode matične knjige u Registru matičnih knjiga, rekao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ministar je kazao da je za sada obezbeđen pravni okvir da se otpočne sa tim i da se u narednom periodu očekuje i elektronsko povezivanje predstavništava sa Registrom matičnih knjiga, što će omogućiti realizaciju.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kako je objasnio Ružić, ovo će omogućiti da se nadležnim organima u zemlji prosleđuju elektronske prijave rođenja, zaključenja braka u onim diplomatsko konzularnim predstavništvima gde je to omogućeno, smrti državljanja Srbije koje su nastale u inostranstvu.

Istakao je i da će to omogućiti državljanima Srbije koji ne žive u zemlji dobijanje izvoda iz matičnih knjiga na licu mesta.

“To će svakako uštedeti i vreme i novac i na taj način ćemo našim modelom digitalizacije preći granice Srbije i biti na usluzi svim našim državljanima”, naveo je Ružić obraćajući se novopostavljenim konzulima Srbije povodom obuke koja se uvodi iz oblasti matičnih knjiga.

Ministar je čestitao novopostavljenim konzulima na novim pozicijama, navodeći da je siguran da će raditi u diplomatsko – konzularnim predstavništvima u interesu naše države.

Kako im je rekao, digitalizacija je stavljena u fokus ostvarenja ciljeva Vlade Srbije.

“Digitalizacija kao takva nije samo tehničko-tehnološki proces, već je pre svega društveni proces sa aspekta olakšica koje donosi svim građanima živeli oni na teritoriji Srbije ili bili u dijaspori”, rekao je Ružić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar je dodao da pružanjem visokog kvaliteta usluga, Srbija želi da ide u korak sa svetom, te da je zato važno što se danas otpočinje druga faza ovog procesa.

“Ovo je pionirski korak, vi ste prvi koji ćete biti upućeni u to šta treba raditi. Uveren sam da će jedan ovakav model i vama olakšati posao”, naveo je ministar.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Aca Jovanović naveo je da će ovaj model svakako pružiti bolju saradnju, kao i bolje i efikasnije pružanje pomoći našim građanima u inostranstvu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More