Beograd u ulozi Floride, evo kako je izgledalo snimanje holivudskog filma “Plen”

Foto: wikipedia
278

Američki horor “Plen” prati devojku Hejli koja se, zajedno sa ocem, nalazi zatočena u poplavljenoj kući nakon udara velikog uragana na Floridu. Zahvaljujući timu naših umetnika i stručnjaka iza kamere, Floridu je veoma uverljivo odglumio – Beograd.

Na filmu koji je u potpunosti sniman u glavnom gradu Srbije radio je iskusni autorski tim specijalizovan za ovaj žanr: reditelj je Francuz Aleksandr Aža (Manijak, Brda imaju oči), scenaristi su Šon i Majkl Rasmusen (Odeljenje) a producent Sem Raimi (Zli mrtvi, Odvuci me u pakao), poznat i kao reditelj trilogije o Spajdermenu. Od naših predstavnika audio-vizuelnom utisku filma svoj doprinos su dali scenograf Dragan Kaplarević, kostimograf Momirka Bailović, šminker Tina Šubic, mikser zvuka Novica Jankov i menadžer produkcije Aleksandar Tadić.

Male tajne

S obzirom na to da se radnja filma dešava u jednom danu i da nema promene kostima, Momirka Bailović napominje da je najveći izazov za nju bio da nađe taj jedan kostim koji je dovoljno uverljiv, zanimljiv i filmičan.

“Mnogo smo radili na nakitu i detaljima koji su odličan a suptilan način da se pokaže karakter. Veliki značaj pridajem patinaži, odnosno postarivanju, prljanju i habanju kostima. Obično se misli da je ona ključna u ratnim ili filmovima epohe, ali ja smatram da je za savremeni film podjednako bitna jer kostimi treba da deluju nošeno, a samim tim i uverljivo, da pripadaju određenom liku. Danima smo radili na tome da dobijemo izgled iznošene crne majice sa izbledelim printom, na primer. Nebrojeno puta smo bledeli i opet farbali majicu kao i sam print”, otkriva Momirka za “Blic” male tajne iza kulisa.

Činjenica da se film dešava u vodi je dala dodatnu težinu, pa je svaki materijal i odevni komad prvo temeljno testiran. I pored toga bilo je nepredviđenih iznenađenja.

“Zbog hemikalija za pročišćavanje vode boja sa tkanina se skidala više nego sto smo predvideli, tako da smo skoro svakog dana iznova farbali majice za glavnog glumca. S obzirom na to da je trebalo mnogo istih kostima za svaku fazu u filmu, od početka do kraja tj. od čistih kostima do pohabanih i umrljanih krvlju, samo za glavnu glumicu i njene dublerke sašili smo oko 40 pari pantalona”,  kaže naša kostimografkinja. Svi kostimi šiveni su u Srbiji.

Ima li razlike?

Razlike između rada na domaćoj i stranoj produkciji su mnogobrojne.

“Razlike su u sistemu rada, produkcijskom delu i organizaciji, a što je za mene najvažnije, čak i na ovakvim filmovima velika važnost data je kostimu, koliko god jednostavan bio, ne samo u estetskom već i u značenjskom i funkcionalnom smislu”,  zaključuje Momirka Bailović, koja može da se pohvali radom na seriji “Ubice moga oca” i na filmovima “Everli” sa Salmom Hajek, “Običan čovek” sa Benom Kingslijem, “Minamata” sa Džonijem Depom…

Glavne uloge

U “Plenu” (Crawl) glavne uloge ćerke i oca koji ostaju zarobljeni u poplavljenoj kući i moraju da se bore sa razmilelim aligatorima, igraju Britanka Kaja Skoledario (Pirati sa Kariba, Lavirint) i Kanađanin Beri Peper (Čovek zvani hrabrost). Film je od sutra u srpskim bioskopima.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More