“Primenjena nostalgija” otvorena u Beču

Ministarstvo za evropske integracije
517

U  glavnom gradu Austrije, otvorena je petnaesta po redu izložba fotografija “Primenjena nostalgija Srbija – Austrija”, čiji su autori Magdalena Miljkov i Kristofer Mavrič.

Otvarajući izložbu, pomoćnik ministra za evropske integracije Tamara Delić naglasila je da je saradnja u oblasti javne diplomatije samo deo šire slike dobrih odnosa Srbije i Austrije tokom šestomesečnog predsedavanja Evropskoj uniji i da ova zemlja predano vodi deo predsedavanja u vezi sa procesom pregovora o članstvu Srbije u EU. Osvrnula se i na činjenicu da je ovaj projekat kulturne saradnje jedan od retkih koji traje već dvanaest godina i koji je pružio priliku da trideset fotografa iskaže svoje umetničko viđenje evropskih prestonic.

Načelnica Odseka za kulturna dešavanja u inostranstvu ministarstva spoljnih poslova Austrije Ula Kraus – Nusbaumer, istakla je da ovaj projekat pokazuje kulturološke sličnosti dveju država, ali predstavlja i priliku da uzajamno produbljujemo znanje o našoj istoriji.

Jedan od autora fotografija Kristofer Mavrič, zahvalio se Ministarstvu za evropske integracije na jedinstvenoj prilici da kroz fotografiju pokuša da dočara duh Beograda koji, po njegovom mišljenju, ima jedinstven karakter. Pozvao je sve posetioce izložbe da posete glavni grad Srbije i upoznaju sa njim.

Fotografije, koje će posetioci moći da vide u galeriji Veranstaltungsraum des Bundeskanzleramtes u Beču, do 23. novembra, deo su projekta “Primenjena nostalgija” odnosno serije zajedničkih izložbi fotografija poznatih umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU. Ideja projekta je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje predsedavajuće EU i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na Beograd. S druge strane, autor iz zemlje predsedavajuće EU boravi u Beogradu i fotografiše ono što prepoznaje kao svoje.

Otvaranje istovetne izložbe u Srbiji planirano je za 17. decembar u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor Ministarstvo za evropske integracije
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More