Letnja akademija u manastiru Kremsminster

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska SPC
162

Tradicionalna ekumenska letnja akademija održana je minulog vikenda u benediktinskom manastiru Kremsminster, blizu Gornjoaustrijske prestonice Linc, pod motom Podeljeno društvo.

Savremeni problemi sve većeg jaza među građanima, posebno zbog porasta egzistencijalnog straha od nesigurnog života u modernom svetu bili su povod da se ovogodišnje sabranje u Kremsminsteru bavi izuzetno aktuelnim pitanjem o ekumenskim naporima svih crkava na očuvanju ideje o solidarnom i socijalno ravnopravnom društvu.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska SPC

Na 21. Letnjoj ekumenskoj akademiji su analizirani uzroci nasilnih konflikata u privatnoj i javnoj sferi, pooštravanja socijalnih tenzija, etničkih i verskih konfliata, neprevaziđene izbegličke krize, uopšte, kako se Crkva i politika suočavaju sa fenomenom sve većih društvenih podela i razlika koje su prisutne u Austriji, širom Evrope i globalno. U trodnevnim debatama su učesnici reflektirali kako se tenzije i podele mogu prevazići, i šta pri tome mogu biti posebni doprinosi svih crkava u Austriji.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska SPC

U radu akademije učestvovalo je više velikodostojnika Austrije, ugledni naučnici, čelnici Dobrotvornih institucija, predstavnici države i javnosti, vernici i društveni poslenici. Pred oko 350 zainteresovanih učesnika Akademije, nastupali su, između ostalih, premijer Gornje Austrije g. Tomas Štelcer, umirovljeni premijer g. Jozef Piringer, gradonačelnik Kremsminstera g. Gerhard Obernberger, Biskup Evangelistički Mihael Šalupka i predsednik Karitasa Monsinjore Mihael Landau.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska SPC

U ime Srpske Pravoslavne Crkve, Njegovo Preosvešenstvo Episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej je tradicionalno, kao član Organizacionog odbora, učestvovao u svim tribinama i na kraju akademije održao propoved na završnoj ekumenskoj molitvi u manastirskom hramu, pred sabranim narodom i benediktinskim bratstvom Kremsminsterške obitelji na čelu sa igumanom monsinjorem Amvrosijem Ebhardom.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More