“Figaro” pisao o Beogradu pred Makronovu posetu: Ovo su razlozi da posetite srpsku prestonicu (FOTO)

Pixabay
241

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, prvu zvaničnu posetu francuskog predsednika u poslednjih 18 godina. Povodom toga, Figaro je objavio tekst u kojem navodi pet dobrih razloga za posetu glavnog grada Srbije.

U tekstu se navodi da je Beograd grad koji je “progonjen istorijom, tragičan”, ali da se brzo razvija i da će vam “oduzeti dah”.

Grad pun energije, sa dosta zelenila, “eksplozivan” i koji u prevodu znači “Beli grad” ponovo je 2019. godine, navodi Fiugaro, postao “kraljica Balkana”.

Svaki kamen ima istoriju

Glavni grad Srbije, Beograd je bio keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski, austrijski, a što se može videti i “okusiti” širom grada. Naime, kako prenosi Figaro, hrana koju ćete jesti u Beogradu poprimila je uticaj svih osvajača glavnog grada kroz istoriju. Uživaćete i u lokalnoj muzici, a navode i da jezik koji se u Srbiji govori “gotovo je nemoguće da nećete shvatiti”.

“Kamena, zelena pluća grada, spektakularna Kalemegdanska tvrđava, koja gleda na ušće Dunava i Save, govori o bogatoj istoriji grada sa svojim rimskim, osmanskim i austrijskim zidinama”, navodi se u tekstu.

Pominje se i da će se dva predsednika naći ispred renoviranog spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemagdanu. U Beogradu treba videti Skupštinu Srbije, nekadašnju Glavnu železničku stanicu (koja je sada napuštena), rezidenciju kneginje Ljubice, crkvu Svetog Marka, kao i Glavnu poštu Beli dvor na Dedinju….

Muzeji otvoreni za sve ukuse

Već godinu dana muzeji u Beogradu ponovo su se otvorili. Osnovan pre 175 godina, ali zatvoren više od 15 godina do 2018. godine, Narodni muzej u Beogradu, smešten je u srcu grada, a dom je autentičnog ali i nepoznatog blaga.

U njemu ćete videti zbirke numizmatike, praistorijske ili antičke arheologije, srpske religiozne umetnosti (ikone i freske) ili jugoslovenske umetnosti (Krstić, Danil, Šumanović …), a nikoga neće, navodi Figaro, ostaviti ravnodušnim.

Ljubitelji savremene umetnosti mogu da posete muzej Zepter u pešačkoj ulici Knez Mihailova ili da pređu reku Savu do Ušća da otkriju Muzej savremene umetnosti. Na Kalemegdanu, dodaje se u tekstu, nalazi se Vojni muzej, koji preporučuju itekako treba posetiti. Ljubitelji nauke, misterije, struje i tehnologije oduševiće se u muzeju Nikole Tesle.

Pixabay

Posebna umetnost življenja

“Ovde slavimo kao da ćemo sutra umreti.” Mešavina slavenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma (grad je uništen i srušen na desetine puta u 15 vekova), beogradski duh je oda uživanju, radosti življenja, vedrine.

“Sa svojim baržama na Savi pretvorenim u noćne klubove, stotine barova, kafana i restorana u kojima plešete i pevate onoliko glasno koliko želite, srpska prestonica postala je poznata vikend destinacija. Večera u staroj ulici Skadarlija, na primer u restoranu, “Tri šešira” biće pun pogodak, a u njemu ćete probati originalnu srpsku kuhinju.

Jedinstvena balkansko-barokna atmosfera

Potpuno novo mesto sažima raspoloženje Beograda, gde se red i haos, siva i boja, napredak i tradicija, nostalgija i beg, optimizam i fatalizam sukobljavaju – Dorćol plac.

U blizini Dunava, ovaj deo grada u kojem je do Drugog svetskog rata živela jaka jevrejska zajednica postao je napušteno postindustrijsko područje. Niko sem vozača trolejbusa i tramvaja u taj deo grada nije svraćao.

Trebalo je da prođe vreme i da se okupi nekoliko “kreativnih umova da se ove stare garaže i radionice učine trendseterskim mestom gde lokalni mladi dolaze da piju, igraju, sviraju i pevaju noću”.

Upoznajte i Vojvodinu

Figaro navodi i da ako planirate posetu Beogradu, da izdvojite i nekoliko dana za Vojvodinu. Obiđite, dodaju, Sremske Karlovce, i ne propustite njegovu pravoslavnu katedralu niti mirnu glavnu ulicu uokvirenu “habsburškim kućama iz kasnog 17. veka”.

Tu ćete videti i velika gnezda Roda, a malo dalje od Sremskih Karlovaca nalazi se Novi Sad u kojem dominira tvrđava Petrovaradin.

Ova trvđava, navodi se, svake godine domaćin je Exit muzičkog festivala.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More