Počela letnja džez akademija Dortmund u srpskoj Atini (VIDEO)

Foto:PrintScreen/YouTube
639

NOVI SAD – Kulturni cetar Novog Sada saopštio je da je deveti put za redom počela “Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund”. Druženje, učenje, muziciranje džezera različitih uzrasta trajaće do 20. jula, a do tada će novosadska publika imati priliku da uživa u niz koncerata.

I ovogodišnji program “Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund” vodi saksofonista i predavač iz Dortmunda, Uve Plat, zajedno s profesorskim timom iz Srbije i inostranstva koji čine: Klaus Hajman (truba), Vanja Kevrešan (gitara), Gregori Gejnor (klavir), Sitara Šimaniak (glas), Fedor Ruškuc (kontrabas), Igor Molnar (električni bas), Nemanja Zlatarev (trombon) i Miroslav Karlović (bubnjevi). Plat je rekao da će u programu ovogodišnjeg izdanja novina biti formiranje ansambla u čast titule omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu, čiji je nosilac Novi Sad.

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada s džez umetnicima iz Dortmunda traje već 16 godina, a započela je gostovanjem Big benda Džez akademije “Glen Bušman” na Novosadskom džez festivalu. “Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund” nastala je i kao potreba mladih muzičara iz Novog Sada, yez muzičara uopšte, da proširuju svoje znanje i umeće. Svih ovih godina, osim što se uči i svira džez, sklapaju se prijateljstva, te nastaju ideje o zajedničkim projektima.

Svako veče koncert
Koncerti polaznika i profesora “Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund” počeće večeras. Na brodu “Cepelin” u 20.30 sati, nastupiće mešoviti sastav u takozvanom džem sešn-u.

Na istom mestu i u isto vreme, kocert će biti ponovljen i sutra, dok će u petak, 19. jula, u Galeriji “ITD Radošević” na Petrovaradinskoj tvrđavi, u 21 sat, nastupiti kvintet Milene Jančurić.

Završni koncert polaznika i profesora zakazan je za subotu, 20. jula, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, s početkom u 20 sati.

Na otvaranju programa, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, proteklog vikenda, više od 60 polaznika iz Novog Sada, Beograda, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Požarevca i Kraljeva, ali i iz inostranstva – Splita i Budimpešte, kao i deset muzičara iz Dortmunda, pozdravila je urednica muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada Vesna Kaćanski, poželevši im puno sreće i uspeha u radu, ali i izrazivši zadovoljstvo što su gradovi pobratimi Novi Sad i Dortmund omogućili da se Letnja džez akademija održi i deveti put.

U realizaciju ovog projekta uključena je i Muzička škola “Isidor Bajić”.

Izvor Dnevnik.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More