Radovan poseduje zlatnu plaketu srpsko-francuskog prijateljstva, evo kakvu dirljivu priču ona ima (FOTO)

Printscreen RTS
150

Radovan Maksimović iz Zakute kod Kraljeva poseduje zlatnu plaketu koju su dobijali francuski državljani, pre svega učenici i studenti koji su pomagali srpskom narodu u Prvom svetskom ratu. Plaketa iz 1916. svedoči o srpsko-francuskom prijateljstvu začetom u najtežim godinama rata, piše RTS.RS.

Zajedno sa znamenjima učesnika balkanskih i Prvog svetskog rata, kaplara Milovana Maksimovića iz Zakute kod Kraljeva, među kojima su dva ordena za hrabrost i jedan za dobrog strelca, nalazi se i zlatna plaketa sa likovima kraljeva Aleksandra i Petra, ispisana na francuskom jeziku. Ordenjima svog dede ovu plaketu pridodao je unuk Radovan Maksimović.

Printscreen RTS

“Pobeda srpskog naroda”, pročitao je sa plakete Radovan Maksimović.

Radovan je plaketu dobio od Parižanina koji je za vreme rata, još kao dete, prikupljao pomoć za narod u Srbiji, odnosno srpsku decu u izbeglištvu.

“On je meni poklonio kada je čuo da sam Srbin. On je želeo da mi dâ. Da pokloni. Kaže, više će tebi da vredi u Srbiji nego meni ovde u Francuskoj”, ispričao je Maksimović.

Narodni muzej u Kraljevu čuva nekoliko zlatnih i srebrnih plaketa u svojoj zbirci.

Printscreen RTS

Kustos Dragan Drašković objašnjava da su na Dan Srbije u Francuskoj, od 1916. godine, učenici sakupljali pomoć u školama i slali deci u Srbiji. Za te zasluge, mnoge od njih kralj Aleksandar odlikovao je plaketama.

Printscreen RTS

“Kralj Aleksandar je hteo da učvrsti to prijateljstvo. I Prvi svetski rat je učvrstio to prijateljstvo između dva naroda. Jedan od načina bio je i deljenje ovih spomenica, odnosno sećanje na taj dan Srbije u Francuskoj”, kazao je Drašković.

Radovan, nažalost, nikada nije uspeo da sazna ime Francuza koji mu je poklonio zlatnu plaketu. Ipak, obećanje da će je čuvati kao i ordenje svoga dede – ispunio je.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More