Čuveni profesori iz Amerike i Brazila na Internacionalnom Piano Festivalu u Bačkoj Palanci

Foto: PrintScreen/YouTube
136

BAČKA PALANKA – Od 9. do 16. jula u Bačkoj Palanci, u Školi osnovnog muzičkog obrazovanja „Stevan Hristić”, održan je Četvrti internacionalni piano festival.

Ovom, za varoš i okolinu, veoma značajnom muzičkom događaju doprineli su pet studenata muzike iz Srbije i dva studenta iz Brazila, ali i poznati profesori muzike Morisi Martin iz Brazila i Rasel Hiršfild iz SAD. Martin je profesor i šef katedre klavira na Univerizetu u brazilskom Kampinasu, a Hiršfild je profesor muzike na Univerzitetu Zapadnog Konektiketa, ali predaje i master časove u SAD, kao i inostranstvu.

Među gostima predavačima bila je Mirna Sabljar iz Osijeka, a po oceni Sandre Milutinović, direktorke Škole „Stevan Hristić”, u jednu ruku, festival predstavlja napornu sedmicu, sa puno rada sa studentima tokom dana, a u večernjim satima održavani su koncerti studenata, pa potom profesora, da bi na kraju studenti i profesori svorali zajedno klavirske koncerte, odnosno muzicirali „u četiri ruke”.
Počeci, pre šest godina, ovog značajnog muzičkog događaja vezuju se za Morisa Martina, poznatog pijanistu i muzičkog pedagoga koji je imao koncert i predavanje studentima u Novom.

Prisutna je bila i Palančanka Smiljana Danilov, student klavira Akademije u Novom Sadu. Toliko je bila posvećena učenju da je izrazila želju da nastavi rad sa profesorom Martinom, a on je nju pozvao u Brazil. Milionski Kampinas jedan je od najznačajnijih univerzitetskih centara u Južnoj Americi. Naredne godine Danilova je otputovala u Brazil i tamo se rodila ideja o ustrojstvu festivala klavira u Bačkoj Palanci.

Izvor Dnevnik.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More