Srpski film “Poslednja slika o ocu” na prestižnom festivalu u Švajcarskoj

Foto: PrintScreen/YouTube
139

BEOGRAD – Srpsko kratkometražno igrano ostvarenje “Poslednja slika o ocu”, u režiji Stefana Ðorđevića, deo je zvanične međunarodne konkurencije takmičarskog programa “Pardi di domani” predstojećeg 72. Međunarodnog filmskog festivala u Lokarnu, koji se održava od 7. do 17. avgusta, saopštili su iz Filmskog centra Srbije, uz čiju podršku je nastalo to ostvarenje.

U središtu priče su Dušan i Laza koji putuju za Beograd, jer je Dušan u terminalnoj fazi maligne bolesti i potrebna mu je medicinska pomoć.

Dušan mora da pronađe novi dom za svog sina Lazu koji jedino ima svog oca. Uzrujan i pogubljen, pokušava da ostvari kontakt sa rođenom sestrom sa kojom se nije video godinama.

Scenarista i reditelj ovog filma je Stefan Ðorđević.

Saradnice na scenariju bile su Jelena Gavrilović i Andrijana Stojković. Producentkinja je Andrijana Stojković a koproducentkinja Marija Lero.

Film nastaje pod okriljem producentske kuće All Inclusive Films dok je koproducent kuća Emote Production.

Koproducenti su i Antitalent iz Hrvatske, Staragara iz Slovenije, Minos Nikolakakis iz Grčke.

U ostavrenju igraju Igor Benčina, Marko Matić, odabran posle kastinga od 400 dečaka koji je rađen u Paraćinu i Jagodini, Marina Redžepović, Silvija Stojanovska, Martin Knapp, Mina Nikolić, Suzana Vuković, Borivoje Božanić.

Stefan Ðorđević je u izjavi za portal Filmskog centra pojasnio razloge nastanka baš ovog i ovakvog filma:

“Scenario ovog filma je nastao iz potrebe da slike sećanja artikulišem kroz priču i da pre svega izrazim koliko mi nedostaje otac. Najsnažnije osećanje koje vezujem za naš odnos je osećanje brige, njegove brige o nama i, od jednog trenutka, moje brige o njemu. Glavni dramski motiv filma i jeste taj momenat kada dečak preuzima brigu o ocu i na taj način odrasta i sazreva. Perspektiva dečaka je ona koja je meni poznata i baš zato mi je najveći izazov u pisanju bio postavljanje cele priče iz vizure oca. Tu odluku sam doneo iz želje da se stavim na njegovo mesto, jer mislim da sada, kada se i sam osećam kao odrasla osoba, mogu da ga razumem”, kazao je Ðorđević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More