Sa ovog mesta je despot Stefan posmatrao svoje vojnike, a sada se prave najlepše fotografije! (FOTO, VIDEO)

Foto: Zoran Jevtić
744

Ova mesta u Pomoravlju poslednjih godina postepeno se razvijaju, imaju sve više gostiju iz inostranstva, a po ugledu na svetske trendove i ovde će od ove, 2019. godine sve više turista potražiti odmor u ponudi sporog, zelenog i zdravog turizma.

Seoski turizam je u povoju u tek nekoliko sela, a posebna atrakcija godinama se stvara u Lipovici, selu udaljenom oko 150 km od Beograda,u kojem stanuju pioniri seoskog turizma ovog krajaporodica Milanović. Ovi vredni domaćini: Bojan, Jasmina, Srećko, Stefan i Sofija žive na tromeđi Homolja, Stiga i Gornje Resave, na 450 metara nadmorske visine, a u svoje smeštajne kapacitete mogu da prime oko dvadesetak osoba i u sezoni su uglavnom popunjeni.

Foto: Zoran Jevtić

Gosti koji dođu u Lipovicu mogu da isprobaju obeležene staze, od kojih izdvajamo četiri najpopularnije i ne tako zahtevne. Njihova ukupna dužina je oko 35 kilometara, sve su međusobno isprepletane, a najvažnije je da pratite njihove boje (žutoplava, crvenoplava, plavobela i žutobela).

Najjednostavnija je plavobelai ona se preporučuje porodicama sa decom; duga je oko pet kilometara i vodi do Gospodareve stolice (kamena), nove turističke atrakcije ovog kraja. Legenda kaže da je Despot Stefan Lazarević baš sa tog kamena posmatrao svoju vojsku. Danas odatle turisti prave najlepše fotografije i selfije, jer ispred sebe imaju veličanstven pogled. Tu gore obavezan je piknik ka kamenu, i to iz pletene korpe u kojoj su namirnice i osveženje.

Foto: Zoran Jevtić

U ovom delu Srbije za doručak se često sprema kačamak, a za ručak meso pod sačem, sarma, punjena paprika, pasulj u zemljanom loncu. Mangulice se gaje u više domaćinstava, pa je meso od te životinje, sa takozvanim zdravim holesterolom izuzetno popularno. Kozji sir, divlje pečurke sa livade i domaći sok od zove sastavni su deo menija.

Na teritoriji opštine Despotovac aktuelni su i sportovi poput orijentiringa,kada takmičar dobija kartu sa obeleženim mestima, a koje uz pomoć kompasa treba da pronađe u što kraćem vremenu, po određenom redosledu.

Iako su stari seoski putevi, odnosno makadam osnovni problemi sa kojima se susreću akteri u seoskom turizmu u Pomoravlju, turistima to izgleda nije na prvom mestu. Oni žele da dođu tamo gde će imati mir, prirodu, šumu u blizini i odmor u selu u kojem su kuće razbacane. Baš kako i podrazumeva spori, zeleni i zdravi turizam, pišu Priče sa dušom. 

Foto i video: Zoran Jevtić

Izvor Priče sa dušom
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More