“Moba” most koji spaja otadžbinu sa dijasporom i ove godine okuplja veliki broj Srba (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
263

Tradicionalna manifestacija pod nazivom “Moba” – koju je pre 19 godina u manastiru Soko, kod Ljubovije, osnovao episkop Lavrentije i posvetio je Svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću – i ovog leta je okupila više od 150 učesnika srpskog porekla koji žive u rasejanju: od Nemačke do Rusije, te one iz Crne Gore, Republike Srpske, sa Kosmeta… Posle petnaestodnevnog druženja sa vršnjacima iz otadžbine, obnavljanja znanja srpskog jezika i upoznavanja duhovnosti, istorije, umetnosti i običaja predaka, rastanak je najavljen za 3. avgust, odmah posle Ilindana.

“Kroz “Mobu” je dosad prošlo više od 3.500 mladića i devojaka sa svih meridijana”, kaže likovni umetnik i jedan od najvećih zadužbinara Soko-grada Krstana Tasić. “Odavde odlaze puni utisaka i ljubavi prema našoj otadžbini, a posebno su dirljiva pisma kojima nam kasnije zahvaljuju”, priča ona.

Mnogi od učesnika se i vraćaju, sa svojim najbližima i prijateljima iz čitavog sveta, a rado ih dočekuju ne samo episkop Lavrentije, već i sestre Krstana i Jovana, te sveštenik Nemanja Stanojević.

MISIJA

Vladika Lavrentije je svojevremeno, duže od dve decenije, živeo i radio u zapadnoj Evropi, Australiji i na Novom Zelandu. Tako je pronikao u duše naših iseljenika i osmislio, kako kaže, najbolji most za spajanje otadžbine i rasejanja.

Izvor Večernje novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More