Najveličanstveniji spomenik na svetu izvajao je Srbin, evo šta on slavi i gde se nalazi (FOTO,VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
182

Pored činjenice da je uvek u svetskim ratovima bila na strani onih koji su se borili za slobodu, Srbija može da se pohvali i podatkom da je najveći spomenik na tlu Evrope podignut u slavu jedne od najvećih bitaka između Vermahta i Crvene armije, u kojoj su Sovjeti odneli pobedu i na taj način, napravili važnu prekretnicu u toku ratovanja koja je na kraju donela i pobedu nad fašizmom, delo vajara srpskog porekla.

 

Ako bi Staljin želeo da na pompezan i umetnički lep način predstavi borbu Crvene armije protiv nemačkog Vermahta, njegovi saveznici su znali da među sovjetskim vajarima tog doba postoji Jevgenije Vučetić (1908 -1974), koji će znati i umeti da odgovori na sve zahteve “najstrašnijih brkova” komunističke Rusije.

Vučetić, rođen je 15. 12. 1908. godine u Jekaterinoslavu u Rusiji, od strane oca Viktora Vučetića, Srbina iz Crne Gore i majke Ane Andrejevne Stjuart, francuskinje ruskog porekla.

Iako mu je otac tokom Građanskog rata u Rusiji koji je trajao od 1917. do 1923. godine, bio na strani “Bele armije” koju su sačinjavali monarhisti i nacionalisti, kao i pored činjenice da je bio Srbin, to nije bila prepreka da Vučetić zbog svojih dela dobije red najviših ordena i nagrada u Sovjetskom savezu. Ono po čemu je sigurno najpoznatiji jeste spomenik “Majki otadžbibni” u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, koji je prema dimenzijama, po visini najveći u Evropu, dok se u svetu nalazi na trećem mestu.

“Majka otadžbina zove” podignuta je na Mamajevom kurganu u Volgogradu, koji je u ratnim kartama bio obeležen kao Kota 102.0 i bio poprište žestokih okršaja između Crvene amrije i nemačke vojske. Prema podacima, na svakom kvadratnom metru bilo je pronađeno između 500 i 1.250 gelera, što samo govori koliko je ova bitka bila važna i jednima i drugima. Na sreću, pobeda je pripala Crvenoj armiji, i to je bila prekretnica u Drugom svetskom ratu.

Spomenik prikazuje ženu koja poziva sve u boj do konačne pobede, a zbog ogrtača koji se uvija iza njenih leđa, podseća na antičku boginju pobede, Niku. Prema nekim izvorima, za lik žene su pozirale Valentina Izotova ili Ekatarina Grebneva, međutim, postoje i tvrdnje da je kao model za telo skulpture pozirala sovjetska bacačica diska Nina Dumbatze, dok je za lice bila zadužena sama supruga vajara Vučetića.

Foto: Wikipedia: Администрация Волгоградской области

Gradnja memorijalnog kompleksa sa spomenikom “Majka otadžnina zove” započeta je 1959. godine i trajala je punih osam godina, kada je 1967. godine, na svečanoj ceremojiji i otvoren. Vučetićeva skulptura je u to vreme, sa 85 metara visine, od čega je figura visoka 52 metra, dok je mač dugačak 33 metra, bila najviši spomenik na svetu. Zbog njene težine koja iznosi oko osam hiljada tona, postolje visine čak 16 metara je ukopano u zemlju, od čega se svega dva nalazi iznad zemlje.

Kada su 2009. godine eksperti utvrdili da je zbog podmezmih voda ispod brda na kojem se nalazi, kao i zbog toga što nije pričvršćena za postolje, skulptura “Majka otadžbina zove” počela da se pomera, počeli su da se prave planovi njene rekonstrkucije.

Pre nekoliko dana, na društvenim mrežama su se pojavili snimak i fotografije rekonstrukcije koju je na društvene mreže postavio bloger iz Volgograda, Aleksandar Blinkov. Skulptura je skroz prekrivena skelama, a prema njegovim rečima, radovi traju i danju i noću. Za novo ruho ovog impozantnog spomenika, iz budžeta je izdvojeno 670 miliona rubalja.

Spomenik će nakon završetka rekonstrukcije dobiti ojačane noseće konstrukcije, biće uklonjene sve rupe, očišćen plak a statua će biti i premazana posebnom zaštitnom supstancom.

Prema rečima nadležnih, očekiuje se da će radovi biti završeni do maja sledeće godine, kada će Volgograd, pa i čitava država Rusija, slaviti 75. godišnjicu pobede nad fašizmom.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More