Čak u Golubince stizala Betovenova ljubavna pisma! Dolazio na tajne sastanke a u sve upletena kapetanica iz Srema!

Foto: PrintScreen/YouTube
175

Dvorac Šlos u Golubincima kod Stare Pazove ušuškan je u sremsku ravnicu i građen je polovinom 18. veka za potrebe austrougarskih oficira u vreme Vojne uprave nad Sremom.

Iz starih zapisa saznajemo da je lepa plavokosa Švabica Žanet, velika ljubav tadašnjeg dvorskog muzičara iz Bona, Ludviga van Betovena, posle udaje za austrijskog kapetana Karla fon Greta, živela u dvorcu Šlos. U to vreme vodila se prepiska između slavnog kompozitora i kapetanice Žanet. Ona je iz Šlosa poslala novogodišnju čestitku Betovenu, koji je odgovorio pismom u kome je između ostalog pisalo:

„…Puno srce daje slabiji zvuk, prazno odjekuje iz svih tonova, oseća se ipak njegova žudnja i ah, razume se, njegova čežnja. Sa velikim prijateljstvom preporučujem se, Ludvig van Betoven, dvorski muzičar u Bonu.”

Pisma ljubavnice Žanet potvrđuju da je slavni kompozitor čak dolazio i na tajne sastanke u Golubince. Samo odabrane i odane poštonoše prenosile su poštu od Golubinaca do Beča, gde je Betoven radio kao dvorski kompozitor.

Žanet i Betoven rođeni su 1770. godine. Rano su se “zagledali”. Kompozitor je Žanet opisao kao zanosnu plavušu sa anđeoskim glasom koji ga je “opčinjavao”. Prema istorijskim podacima, ljubav dvorskog muzičara i dame iz relativno visokog dvorskog društva žestoko je planula, ali nije dugo trajala.

Žanet je za životnog saputnika izabrala plemića i oficira Fon Greta koji je bio sigurnija prilika, ličnost od većeg društvenog poštovanja i svakako materijalno odlično situiran.

“Mene danas od tebe rastaviše, to je prevelik bol za moje srce”, pevala je Žanet, očigledno i sama teška srca prihvatajući rastanak, na uvo slavnom kompozitoru neposredno pošto će sa suprugom krenuti ka Sremu, gde je njen novi izabranik dobio premeštaj da čuva granice carstva.

Posle propasti Austrougarske monarhije dvorac je menjao namene, ali se nikad više iz njega nisu čuli zvuci klavira.

Daljih tragova o ovoj ljubavi nema, ali se kao uspomena u Betovenovom muzeju u Bonu čuva medaljon, poklon kapetanice iz Srema.

 

Izvor Politika Opanak
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More