Studenti iz celog sveta dolaze u Zapadnu Srbiju, a razlog je sjajan

Wikimedia Commons
106

Studenti filmskih akademija iz različitih delova sveta snimaće od 12. do 29. avgusta dokumentarne filmove u okviru 14. Međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija”.

Tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, 15 učesnika kampa iz Argentine, Nemačke, Indije, Poljske, Rusije, Brazila, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, podeljeni u tri ekipe, pod supervizijom Efima Graboja, reditelja iz Izraela, snimiće tri dokumentarna filma na temu “Svakodnevni rituali”.

Po završetku snimanja, 19. avgusta, učesnici će se okupiti u Požegi gde će montirati filmove.

Učesnicima kampa u Požegi pridružiće se i grupa od 21 učesnika 9. masterklasa “Interdoc”.

“Pored studenata filmskih akademija, učesnici masterklasa su i mladi dokumentaristi koji nam ove godine dolaze iz Češke, Južnoafričke Republike, Egipta, Kanade, Indije, Francuske, Velike Britanije, Srbije i drugih delova sveta”, kaže Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart (NFC Filmart).

Predavači na ovogodišnjem masterklasu su afirmisani dokumentaristi Nebojša Slijepčević, Vladimir Perović i Mladen Matičević.

Biće oganizovan i program IVA.lab (Inter-video-akcija), namenjen vizuelnim umetnicima iz Srbije, u okviru koga će Ivan Petrović i Dejan Klement zajedno sa učesnicima kampa i masterklasa raditi na produkciji video radova.

“Pored produkcije i predavanja, u okviru pratećeg programa Interscreen, namenjenog učesnicima, ali i široj publici, od 20. do 27. avgusta u Požegi, biće prikazani dokumentarni filmovi učesnika, ali i filmovi afirmisanih reditelja: “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, dokumentarac koji je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu Doc Aliance, “Žeđ kamenog mora” Vladimira Perovića, izbor kratkih filmova Miloša Tomića, ali i najnoviji dokumentarac Mladena Matičevića “Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu””, rekla je Slađana Petrović Varagić, koordinatorka programa.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa biće održana 28. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

“Do danas, u okviru kampa, masterklasa i IVA.lab učestvovalo je oko 400 učesnika iz više od 60 zemalja. Snimljena su 44 dokumentarca, a ove godine očekujemo i tri nova filma. Filmovi snimljeni na dosadašnjim Interakcijama su osvojili 15 nagrada na filmskim festivalima širom sveta”, ističe Petrović.

Ovogodišnji programi su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films, kao i drugih organizacija iz javnog i biznis sektora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More