Astrofizičar iz NASA: Petnicu treba iskopirati svuda po svetu

Foto: Facebook/ Petnica
260

PETNICA – U Istraživačkoj stanici Petnica ovog leta je rekordan broj učesnika programa iz inostranstva u odnosu na ranije godine, a na upravo završenoj međunarodnoj školi astrofizike učestvovali su strani eksperti, među kojima i astrofizičar zaposlen u NASA Daniel Kocevski.

Kocevski kaže da je Petnica odlično okruženje za učenje i razvoj, te sjajno mesto za razmenu iskustva i znanja.

“Ovde podjednako uče i predavači i student. I pođednako uživaju. Petnicu treba iskopirati svuda po svetu”, poručio je on.

Фотографија корисника Petnica
Foto: Facebook/ Petnica

Ono što je, kaže, čuo o ovom Centru bilo je fascinantno, ali je ono što je video uživo, još je bolje.

Upoznao je, navodi, mnogo “petničara” u SAD i želeo je nekom prilikom da dođe u tu Istrazivačku stanicu kod Valjeva.

“Kada su me organizatori pozvali odmah sam prihvatio”, dodao je Kocevski koji je učestvovao na sedmoj Međunarodnoj školi astrofizike koju Petnica organizuje zajedno sa Univerzitetom Prinston, Institutom za teorijsku fiziku iz Trsta, ETH iz Ciriha.

Фотографија корисника Petnica
Foto: Facebook/ Petnica

Ova škola je okupila 35 učesnika iz cele Evrope koji su imali priliku da čuju iz prve ruke novosti u astronomskoj nauci od važnih eksperata iz celog sveta.

 

“Pokrivene su teme iz kosmologije, evolucije zvezda, supernova, nastanka galaksija i ekstrasolarnih planeta”, kaže programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić.

Foto: Facebook Petnica

Kako je saopštila Petnica, upravo je završena petnaesta po redu Međunarodna letnja škola nauke popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International) na kojoj je bilo 20 učesnika iz Italije, Hrvatske, Španije, Švedske, SAD, Bugarske, Rusije.

Фотографија корисника Petnica

Studenti različitih fakulteta i iz različitih krajeva sveta su tokom 15 dana boravka u Petnici imali priliku da čuju brojna predavanja iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, i da rade na realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije.

Istovremeno se u Petnici realizuju i redovni programi za srednjoškolce iz jedne od 20 oblasti, koliko ih ima, u ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanim učenicima. Među njima pored učenika iz svih delova Srbije programe pohađa i skoro 100 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

“Svima njima je zajednička ljubav prema znanju i nauci. Jezik i zemlje porekla im nisu prepreka da se svi međusobno lepo druže i sarađuju. Radeći na naučnim projektima i rešavajući zagonetke prirode oni se upoznaju i zbližavaju. Prijateljstva iz Petnice traju celog života”, navodi Božić.

U Petnici je u toku letnja studentska škola mašinskog učenja, koju peti put za redom organizuje IS Petnica u saradnji sa kompanijom Majkrosoft, a slede dve škole naprednih tehnika u laboratorijskim istraživanjima u biologiji i biomedicine.

Фотографија корисника Petnica

Leto je sa studentskim programima započelo sa međunarodnom školom moderne lingvistike, a biće završeno sa programima biologije, i kroz njih će proći više od 250 studenata sa svih kontinenata.

“Petnica sve više postaje vidljiva na evropskoj i svetskoj mapi programa za studente i srednjoškolce koje interesuje dodatno naučno obrazovanje. Veliki broj inostranih učesnika, i to ne samo iz regiona, posledica je dobrog načina rada, dobrih programa i naučne opreme koja je ovde na raspolaganju”, zaključuje Božić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More