Tužna vest: Preminuo dugogodišnji urednik i novinar lista Politike, Dušan Pašić

Foto: PrintScreen/YouTube
114

BEOGRAD- Dugogodišnji urednik i novinar Politike Dušan Pašić umro je u 87. godini u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom tri decenije rada u Politici Pešić je ostavio dubok trag, stekao je visok ugled među čitaocima kao besprekorni profesionalac, izvrstan poznavalac međunarodnih odnosa i hroničar nekih istorijskih događaja koji su obeleželi poslednje decenije 20. veka, naveo je v.d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić.

Bio je dopisnik iz najvažnijih svetskih metropola, Londona, Pariza, Moskve i Njujorka, a za izuzetno izveštavanje iz ŠSR-a u doba Perestrojke dobio je nagradu lista Politika za 1986. godinu.

Poslednji dopisnički posao Dušan Pešić imao je u Njujorku odakle je izveštavao od 1991. do 1996, u dramatičnim godinama rata i veliki stradanja na prostorima bivše Jugoslavije.

Rakićnavodi da je o tom vremenu Dušan Pešić, primajući spomen zlatnik povodom odlaska u penziju rekao: “Sasvim drugačije sam zamišljao moj poslednji mandat kao dopisnika Politike”.

Pešić je uspešno obavljao i poslove komentatora, urednika spoljnopolitičke rubrike, zamenika glavnog i odgovornog urednika, zamenika direktora NO Politika, a kako navodi Rakić, posebno je bio ponosan na projekat “Svet je jedan” u kojem je Politika učestvovala s najvećim svetskim novinskim kućama, a koji je godinama uspešno vodio.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More