Čudo presvete Bogorodice, majke Božje: Predanje kaže da je ovako spasila Hilandar od napadača

prtscreen YT
443

Hilandar, srpski manastir na Svetoj gori, podigli su Sveti Sava i Sveti Simeon još pre oko 900 godina.

Manastir Hilandar je kroz vekove bio najznačajnije predstavništvo srpske kulture i duhovnosti. Zaštićen od napada neprijatelja i pljačkanja, manastir je bio pošteđen sudbine koja je zadesila mnoge srpske manastire i kulturne zadužbine.

U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Mnoge legende ispispričane su o ovom manastriu, a evo i nekih od njih.

Srpski studenti krenuli na Hilandar, najveću pravoslavnu svetinju, a razlog će vas oduševiti! FOTO

Po jednoj legendi, ime srpske carske lavre Hilandar nastalo je po reči hili – hiljadu ili mnoštvo i andara – magla, nakon što je Bogorodica čudom spasla Hilandar, koji joj je posvećen, od najezde krstaša koji su 1204. godine spalili i opljačkali Konstantinopolj.

Po predanju, kad su dve grupe napadača počele da nadiru sa severa i juga prema manastiru, Bogorodica je poslala magle iz šuma Mileja da ih okruže. Dezorijentisani razbojnici su naleteli jedni na druge i počeli da se ubijaju međusobno.

Trojica latinskih krstaša koji su preživeli napad predali su se i zatražili da ostanu kao pravoslavni monasi u Hilandaru.

Izvor Opanak
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More