Srpski porodični orkestar! Tri ćerke i mama “zapalile” Ameriku svojim talentima! (FOTO, VIDEO)

Foto: Ilustracija
187

Najstarija Sofija (13) svira četiri instrumenta, Aleksandra(11) tri, a najmlađa Gabrijela(8) violinu i klavir. Dar su nasledile od majke Sonje, koja im obično pruža podršku na harmonici…Igraju i folklor, a nedavno su nastupile i u pozorišnoj predstavi “Zona Zamfirova”…

Kada izlazi na scenu, Sonja Radović sa sobom povede čitav jedan porodični orkestar. Ponosna majka skupa sa svoje tri ćerke, Gabrijelom(8), Aleksandrom(11) i Sofijom(13), čini najmuzikalniju srpsku porodicu u Čikagu, a verovatno i u celoj Americi, piše The Serbin Times.

Foto: PrintScreen/YouTube

Sonja obično na harmonici prati ćerke koje su pravi pravcati multi-instrumentalisti, a zajedno sviraju sve, od klasike do starih srpskih narodnih pesama.

“Sviramo po našim zabavama, veseljima, ali i na mestima gde se svira isključivo klasična muzika. Devojke idu u muzičke škole, vole klasiku, ali vole da sviraju i našu, srpsku, balkansku muziku. Kod kuće takođe mnogo sviramo i vežbamo, što je puno bolje nego da se svađamo (smeh)”, priča Sonja.

Najstarija Sofija svira violinu, violu, violončelo i klavir, Aleksandra svira violinu, čelo i klavir, a najmlađa Gabrijela violinu i klavir. Dar su, više nego očigledno, nasledili sa majčine strane…

“Nisam išla na muzičku akademiju, ali sam mnogo volela muziku još od rane mladosti i ta ljubav je ostala do dana današnjeg. Prenela sam je i na moje ćerke. Kada sam bila mlađa, svirala sam harmoniku na slavama, a naročito sam volela da obradujem mog oca, koji je mnogo voleo srpsku muziku, kao i ja. On je bio prva generacija u našoj porodici koja je došla u Ameriku. Ja sam rođena ovde, ali je taj duh, jezik i tradicija ostala očuvana zahvaljujući mojim roditeljima, ističe Sonja.

Foto: PrintScreen/YouTube

S obzirom da su druga i treća generacija doseljenika, Sonja i ćerke vrlo dobro govore srpski jezik…

“Trudimo se. Nekad padež nije baš najbolji, ali ne odustajemo tako lako od našeg jezika i porekla..”, kaže ona.

Nedavno su sve tri sestre Radović nastupile u pozorištu, prilikom premijernih izvođenja predstave “Zona zamfirova” Srpsko-američkog pozorišta “Mira Sremčević” iz Čikaga.

“To nam je bilo prvo pozorišno iskustvo. Sve tri inače sviraju i igraju folklor u KUD “Dukati”, gde ih je primetila rediteljka predstave Slavica Petrović i pozvala da učestvuju u predstavi. Bilo je sjajno i njih tri su baš uživale, konstatuje Sonja Radović, koja sa njenim ćerkama ovih dana nastupa po srpskim festivalima širom ovog dela Amerike, a u planu je i snimanje spota.

Izvor The Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More