Proslava jubileja SPC bez srpskog patrijarha?!

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
626

Mada ga uveliko najavljuju zajedno s mitropolitom Amfilohijem Radovićem, patrijarh srpski gospodin Irinej Gavrilović, po svemu sudeći neće otići u Kaliforniju, gde zapadnoamerička srpska pravoslavna eparhija od 30.avgusta do 1. septembra proslavlja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, nezvanično saznajemo u beogradskoj Patrijatršiji.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je ranije takođe odustao od odlaska na proslavu u Čikagu gde su ga isto tako najavljivali iz Eparhije novogračaničko srednje-zapadnoameričke, te polovinom jula vernici uzalud očekivali na proslavi i crkveno-narodnom saboru.

Ode patrijarh u Ameriku…

Zašto patrijarh ovog leta izbegava odlazak u Ameriku? Da li je razlog pometnja koju su izazvale izmene i dopune postojećeg Ustava SPC za severnu i južnu Ameriku, a koje su izglasane na saboru u Čikagu jula ove godine?

Naime, nedoumice i strepnja među srpskom pastvom u tom delu rasejanja, nastale su onog momenta kad se pročulo da su sve tri eparhije SPC u SAD iz svog naziva zvanično eliminisale odrednicu da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te da se od sada nose naziv Srpske pravoslavne eparhije u Sjedinjenim američkim državama.

Pojedine grupacije vernika strahuju da je to međukorak ka prelasku pod okrilje dijasporske pravoslavne carigradske mitropolije u Americi, jer nije nepoznato da carigradski patrijarhat već više decenija uporno nastoji da svoju šapu stavi na kompletnu pravoslavnu dijasporu u celom svetu. Postoji takođe bojazan da bi američki Srbi mogli pripasti i Američkoj pravoslavnoj crkvi (OCA), jer ne treba isključiti mogućnost da i OCA istakne zahtev da svi pravoslavci u Sjedinjenim američkim državama, a koji su u najvećem broju i američki državljani, budu pod njenim okriljem, te da se ukinu, u sadašnjoj formi, dijasporske eparhije pravoslavnih Srba, Rumuna, Bugara, Rusa, Grka,  Gruzina, Arapa, itd.
I Carigrad i OCA u svojim težnjama mogu da se pozivaju na različite drevne crkvene kanone i da ih tumače svaka u svoju korist.

Ako bi se dogodila bilo koja od dve pomenute opcije, SPC bi ostala ne samo bez pastve, manastira i hramova u SAD, već i bez značajnog dela novčanog razreza, jer sve srpske eparhije obavezne su da određeni procenat iz svog godišnjeg budžeta izdvoje za centralnu crkvenu kasu Patrijaršiji u Beogradu.

Američka pravoslavna Crkva je, da podsetimo, 1970.godine dobila autokefaliju (samostalnost) od Ruske pravoslavne crkve, kao svoje majke Crkve, jer je pravoslavlje pre 225.godina stiglo u Ameriku preko Aljaske i doneli su ga ruski misionari. Oni su prvi organizovali pravoslavni crkveni život i podizali prve pravoslavne bogomolje u SAD. Američkoj pravoslavnoj crkvi autokefalnost danas priznaju Ruska, Bugarska, Gruzijska, Poljska, i Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke. Nije priznata kao autokefalna crkva od strane Carigradske patrijaršije, Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Rumunske, Kiparske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve iako se sve one sa Američkom pravoslavnom crkvom nalaze u punom kanonskom i liturgijskom jedinstvu. One je smatraju i dalje kao samoupravnu (autonomnu) crkvu u sastavu Ruske pravoslavne crkve.

Holivudska zvezda peva o Kosovu i Metohiji

Na srpskom crkvenonarodnom saboru koji je održan prošlog meseca u Čikagu, nisu prisustvovali niti su u donošenju odluka, učestvovali episkop kanadski Mitrofan Kodić i vladika iz Latinske Amerike Kirilo Bojović, već samo vladike u Sjedinjenim američkim državama: Longin Krčo, Irinej Dobrijević i Maksim Vasiljević.

Bojović i Kodić nisu bili pozvani, zbog čega je episkop Kirilo Bojović braći u Hristu uputio protestno pismo.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Sutra: Pismo vladike Kirila Bojovića: “Ko dijeli tri ruke svete majke Božje trojeručice”?
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More