Dolaze iz Austrije specijalno zbog “Bodrog festa”: Ovako se za vikend uživalo u Bačkom Monoštoru (FOTO, VIDEO)

Youtube printscreen Radio Televizija Vojvodine
215

Petnaestu godinu Bački Monoštor, drugog vikenda u avgustu, postane višestruko brojniji samo zbog čuvene manifestacije “Bodrog festa”, koji tokom dva dana na jednom mestu spoji sve vrednosti ovog mesta i njegove prirode do gastronomije, umetnosti, kulture, tradicije i običaja. Manifestacija nosi naziv po legendi iz 16.veka, kada se u blizini Bačkog Monoštora nalazila Bodrog grad – tvrđava, koju je, prema istorijskom predanju, Dunav odneo, piše RTV.RS.

Raportom Suzane Sekulić Antoniju Ratkoviću, zameniku gradonačelnice Sombora, ozvaničen je još jedan “Bodrog fest”. Slika Bačkog Monoštora odisala je etno ruhom uz tradicionalni defile fijakera i jahača.

I ako su se gurmani najviše okupili oko monoštorskih specijaliteta od ribe i divljači, za goste su prvi put pripremani i arapski.

Youtube printscreen Radio Televizija Vojvodine

“Gosti strani i domaći najviše traže od ribe pečene traže smuđa, onda ide som, šaran….”, veli Marin Jager, ulični prodavac ribljih specijaliteta.

“Svake godine u avgustu dolazimo zbog Bodrog festa u Bački Monoštor i jako nam se sviđa”, ističe Banje Eržebet, gost iz Austrije.

Proizvodi starih zanata, ručni radovi, kolači karakteristični za ovo mesto i okolinu, privukli su domaće i strane goste.

“Došli smo prvi put da vidimo paradu konja i fijakera, zaista je sve super i lepo organizovano. Očekivao sam više fijakera, ali ipak je dobro”, veli Dejan Milosavljević, gost iz Beograda.

Youtube printscreen Radio Televizija Vojvodine

“Pošto nisam više za njivu za rad sada se bavim ručnim koji su i naši roditelji radili”, ističe Anica Zedović, ulični prodavac rukotvorina.

“Ovo smo noćas pravili, a sinoć je već sve bilo prazno i sve je bilo prodato”, naglašava Vesna Jezdić, ulični prodavac kolača.

Recitali dece, izložbe slika, nastupi umetničkih društava, bogat kulturni i muzički program za svačiji ukus upotpunili su čari tradicionalne manifestacije koja se održava u čast Bodroga, srednjovekovnog grada čije su zidine nestale davno u vodama Dunava.

Youtube printscreen Radio Televizija Vojvodine

Turistička manifestacija ove godine je u i znaku solidarnosti sa radionicama za decu i odrasle.

“Ovo je prvi put da radimo Festival solidarnosti u Bačkom Monoštoru. Spajali su solidarnost i kreativnost zajedno sa lokalnim stanovništvom i korisnicima prihvatnog centra za migrante”, kaže Ivana Živanović, koordinator projekta solidarnosti u Bačkom Monoštoru, Fondacije Ana i Vlade Divac.

“Pokušavamo da im ukažemo koliko je važno da se svi druže i da podržavaju jedni druge, jer to je nešto što nas pokreće i zato treba svi da prihvatimo jedni druge”, dodaje Milana Kandić, iz Edukativnog centar Sombor.

Izvor RTV.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More