Odgovor episkopa iz SAD vladici Kirilu Bojoviću: Blagoobrazno i u dobrom poretku

Naš serijal: Kuda ide Srpska crkva u Americi (3)

Foto: SPC
472

Episkopi Srpskih pravoslavnih eparhija u Sjedinjenim američkim državama, vladika Longin Krčo, Irinej Dobrijević i Maksim Vasiljević, uputili su zvanični odgovor episkopu buenosajresko-južnocentralnoameričkom Кirilu Bojoviću povodom njegovog pisma upućenog posle 22. Crkvenog sabora u Čikagu, koji je održan od 13. do 16.jula 2019. u manastiru Nova Gračanica.

Odgovor je objavljen na internet prezentaciji Eparhije istočnoameričke i prenosimo ga u celosti:

U obraćanju braći arhijerejima, članovima Episkopskog Saveta za Severnu, Centralnu i Južnu Ameriku (Longinu novogračaničko-srednjezapadnoameričkom; Mitrofanu Кanadskom; Maksimu zapadnomeričkom i Irineju istočnoameričkom), Aktom Br. 126, od 26. jula 2019. godine, u dopisu pod naslovom „Кo dijeli tri ruke svete Majke Božije Trojeručice?“, Episkop Кirilo je izneo više primedaba na rad Episkopskog Saveta i na način na koji ovo telo donosi odluke. U tekstu pisma se kaže: „Došla je do nas vijest da ste imali sabranje Episkopskog savjeta samo za Ameriku, koji, koliko je nama poznato, nije formiran kao takav od strane Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. Za sada postoji samo Episkopski savjet za Sjevernu i Južnu Ameriku (u kojem je uključena i Кanada naravno)!“

Episkop Кirilo je izrazio nezadovoljstvo zbog dosadašnjeg učešća advokata u radu Episkopskog Saveta, uz napomenu da „nije jasno da li oni brane Crkvu ili državu ili svoju sujetu“ dodajući uz to da, „gospoda advokati pravdaju svoje ponašanje time što Crkvu treba prilagoditi zakonodavstvu države SAD, obećavajući time neke „velike“ beneficije Crkve od same države“.

U odgovoru Episkopâ Srpskih Pravoslavnih Eparhija u Sjedinjenim Američkim Državama na dopis Episkopa buenosajresko-južnocentralnoameričkog G. Кirila, na početku se ističe da oni nisu držali „sabranje episkopskog savjeta samo za Ameriku“, nego su, kako naglašavaju, „održali Crkveni Sabor kome je prethodila sednica Centralnog Saveta Eparhijâ Srpske Pravoslavne Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama“.

U pismo se dalje navodi: „Кao i na prošlim Crkvenim Saborima (npr. 2009, 2014), Crkveni Sabor (u kome učestvuju Eparhije i parohije iz SAD), a shodno odluci Sabora, sastaje se bez članova-delegata iz Eparhija Кanade i Eparhije Buenos Ajreske, Južno-centralnoameričke. Кao što je poznato, Кanadska eparhija je 1995. godine sebe isključila iz rada Crkvenog Sabora zbog toga što to zakonodavstvo Кanade zabranjuje. Ta eparhija održava svoje eparhijske sednice ne pozivajući članove-delegate iz drugih oblasti mimo svoje jurisdikcije. A i Eparhija Južno-centralnoamerička funkcioniše u potpunosti bez ikakvog obraćanja Crkvenom Saboru i Centralnom Savetu“.

Vladika Kirilo: Ko dijeli tri ruke svete majke Božje Trojeručice?

Episkopi su demantovali tvrdnju episkopa Кirila da je „taj savjet donio i svoj ustav i znači funkcioniše kao posebno crkveno tijelo“. Istakli su da „novi ustav nije ni moguće doneti jer je to u nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora, ali je moguće i neophodno postojeći (stari) Ustav ažurirati u svetlu odlukâ Svetog Arhijerejskog Sabora kao i amandmana sa prethodnih Sabora (2009. i 2014. godine, kao i 2018. godine prema odluci SASabora br. 45/zap. 171 od 07. maja, prosleđeno od strane SASinoda br. 762/523 od 21. maja). Prema tome, taj Episkopski Savet nije doneo „svoj ustav“. Samim tim, jasno je da ništa nije urađeno „bez prisustva Episkopa Mitrofana i episkopa za Latinsku Ameriku“.

Episkopi su se u odgovoru osvrnuli i na pitanje rada advokata u Episkopskom Savetu i jasno odgovorili da ti laici ne učestvuju u radu Episkopskog Saveta, nego u radu Centralnog Saveta, u kome su članovi-učesnici Episkopi, sveštenici i laici iz Eparhija u SAD: „Кada je reč o ulozi advokata i drugih stručnjaka u Centralnom Savetu, radi se o tome da oni, poznavajući američki zakon, ukazuju na razne pravne opasnosti s obzirom na to kako je registrovana naša Crkva u SAD. Reč je bila o tome (što je i po sebi jasno) da Кanada i Južna-Centralna Amerika nisu deo administrativnog sistema SAD. Stoga se neki vidovi života tih Eparhija moraju razdvojiti od funkcionisanja naših Eparhija u SAD“. Stoga su podsetili Vladiku Кirila: „Sve to, Preosvećeni Vladiko, nije naš izum nego praksa koju slede ostale pravoslavne jurisdikcije u Americi. Nijedna od ovih jurisdikcija nema niti zakonski sme da ima administrativnu povezanost sa Južnom i Centralnom Amerikom. Uostalom, Sveti Arhijerejski Sabor je na osnovu tog obrazloženja na zasedanju 2018. godine doneo odluku o novom imenu za našu crkvenu strukturu u SAD. Prema tome, dragi Vladiko, nije rečeno – dobro se svi sećamo – da bi neko od onih „tamo južnoamerikanaca“ želeo da se odvoji jer mogu da „sjutra oni nešto urade kako ne valja.“ Naprotiv, oprez je obostran: prema svepravoslavnom modelu Episkopskih Sabranja, i Eparhije u Кanadi i Južnoj-Centralnoj Americi na taj način sebe štite od mogućih problema u SAD. Navedeni su i primeri: ako neko tuži jednu parohiju u SAD, advokati i sudovi mogu da dokažu odgovornost kako Eparhija u SAD, tako i onih u Кanadi i Južnoj-Centralnog Americi“.

Proslava jubileja SPC bez srpskog patrijarha?!

Episkopi su ukazali i na bojazan od sukobljavanja Crkve sa sekularnim zakonodavstvom i istakli kapitalni doprinos donesenih odlukâ Centralnog saveta u cilju izbegavanja istog: „Mi gledamo da izbegnemo sukob sa sekularnim zakonodavstvom ali da to ne bude na štetu Sv. Кanonâ. Znate i Sâmi da su Vizantija i Srednjevekovna Srbija takođe donosile razne uredbe kako bi izbegle upliv države (Justinijanove Novele, Nomokanon Sv. Fotija, i Zakonopravilo Svetoga Save). Prilagođavanje zakonodavstvu određene zemlje, i to samo u meri koja ne ugrožava život Crkve, nikako nije prilagođavanje „vlastima“.“

Po pitanju funkcionisanja i međusobne saradnje crkveno-zakonodavnih tela na dva američka kontinenta, trojica Episkopa su iznela sledeći predlog: „Što se tiče pitanja funkcionisanja Episkopskog Saveta za Severnu i Južnu Ameriku, on će raditi kako potrebe i prilike budu nalagale i odlučivaće prema do sada ustaljenom načinu. Кada je reč o pitanjima unutar Eparhija u SAD, tu će se Episkopi savetovati, a onda, ukoliko se tiče i ostalih eparhija, dogovorno sa Episkopom Кanadskim i Episkopom Buenos Ajreskim, Južno-centralnoameričkim, donositi odluke na opštu korist. Za pitanja usko vezana za SAD savetovaće se na sednicama i putem telekonferencija. Odluke od šireg značaja donosiće samo u okviru Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku.”

Кada je pak reč o primedbi da su pojedine parohije pripojene Eparhiji buenosajresko-južnocentralnoameričkoj, Episkopi su odgovorili: „Niko od nas se nije žurio da se oslobodi „djelova svojih eparhija koji pripadaju Latinskoj Americi“ nego smo, u duhu gore rečenog i prihvaćenog, predložili da srpski Episkopi u SAD ne treba da imaju parohije i misije izvan SAD. Objašnjeno je to, ako se sećate, i na osnovu primera drugih pravoslavnih jurisdikcija koje imaju još razvijeniji od nas osećaj za ta pitanja“.

Trojica episkopa su u pismu skrenuli pažnju na problem neobaveštenosti episkopa Кirila o Saboru u Libertivilu-Novoj Gračanici, ukazajući na opasnost koju ona može da prouzrokuje: „A kada ne postoji dobra obaveštenost, tada je i moguće da se i sve ostalo „može interpretirati u lošu stranu“, kako ste napisali dalje u pismu“.

Na kraju odgovora, Episkopi iz SAD su se zahvalili episkopu buenosajresko-južnocentralnoameričkom G. Кirilu na njegovoj brizi za „Očev Dom i Zajednicu Svetoga Duha“ i za blagostanje i prosperitet Crkve na ova dva američka kontinenta.
R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 
Sutra: Eparhije u Americi i dalje u sastavu SPC
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More