Eparhije u  SAD ostaju u okviru SPC

Naš serijal: KUDA IDE SRPSKA CRKVA U AMERICI (4 )

Foto: SPC
507

Da bi  pojasnili  sveštenstvu i vernicima u Sjedinjenim američkim državama, najnovije odluke sa 22. crkvenog sabora, koji je polovinom jula održan u Čikagu,  oglasili su se trojica predsedavajućih tog skupa, vladike Longin Krčo, Irinej Dobrijević i Maksim Vasiljević.

“Pošto smo primili mnogobrojna pitanja i nedoumice u vezi sa dopunjenim i jedinstvenim izdanjem Ustava, Opštih pravila i Jednoobraznih pravila i uredaba za parohije i crkveno-školske opštine Srpskih Pravoslavnih Eparhija u Sjedinjenim Američkim Državama koje je objavljeno i kao takvo primljeno na 22. Crkvenom Saboru, dana 16. jula 2019. godine, a zatim podeljeno svim učesnicima, nalazimo za shodno da široj javnosti pružimo razjašnjenja šta je zapravo dopunjeno u pomenutom izdanju i zašto”, navodi se u saopštenju.

Odgovor episkopa iz SAD vladici Kirilu Bojoviću: Blagoobrazno i u dobrom poretku

Napominje se da  “novo izdanje, štampano u belim koricama, objedinjuje sva tri gore navedena ranija dokumenta, uključujući amandmane i dopunjene verzije istih koje su donete kako na Crkvenim Saborima tako i zasedanjima Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve”.

“Ovo je učinjeno u skladu sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve SAS br. 45/zap. 171 od 7./24. maja 2018. Postupajući po odlukama Srpske Pravoslavne Crkve, mi jesmo i bićemo zauvek, njena verna čeda”, ističu pomenuti episkopi.

SPC postala svetionik pravoslavlja u Latinskoj Americi

Govoreći o dopunama, kako navode, ” postoje dve osnovne kategorije: 1) promena imena (tj. promena teritorije na kojoj Ustav važi), i 2) malobrojne manje, ne-suštinske dopune”.

“Кonkretne dopune i razlozi njihovog nastanka su sledeći:

  1. Ime Srpska Pravoslavna Crkva u Severnoj i Južnoj Americi promenjeno je u Srpske Pravoslavne Eparhije u Sjedinjenim Američkim Državama iz sledećih razloga:
  2. a) Najpre, ime je promenjeno da bi odgovaralo našem geografskom prostiranju i da bez sumnje potvrdi da smo mi integralni deo Srpske Pravoslavne Crkve-Patrijaršije sa Sedištem u Beogradu, budući da smo Eparhije Srpske Pravoslavne Crkve, a nikako posebna „Crkva“;
  3. b) Sveti Mardarije je svojevremeno uspostavio administrativni centar u Libertivilu, u saveznoj državi Ilinoj, te stoga podležemo zakonima Sjedinjenih Američkih Država, gde pravni, poreski i osiguravajući entiteti postaju sve više neprijateljski nastrojeni ka verskim organizacijama. Nastavljajući da funkcionišemo pod imenom koje uključuje Severnu i Južnu Ameriku, automatski preuzimamo pravnu odgovornost za sve aktivnosti u Eparhiji kanadskoj i Eparhiji južno-centralnoameričkoj. Takođe, Eparhija kanadska i južno-centralnoamerička mogu biti pravno odgovorne za aktivnosti Eparhija u SAD;
  4. v) Ime Srpska Pravoslavna Crkva u SAD i Кanadi prestalo je da postoji 2007. godine kada je promenjeno u Srpska Pravoslavna Crkva u Severnoj i Južnoj Americi. Važno je napomenuti da je Eparhija kanadska 1995. godine usvojila i počela da primenjuje sopstveni upravni dokument, Statut, koji je zahtevalo kanadsko zakonodavstvo i koji je odobren od strane Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. Od tada, Eparhija kanadska učestvovala je u našim Crkvenim Saborima samo sporadično, a u radu Centralnog Crkvenog Saveta – minimalno. Od 1995. naovamo, kanadsko zakonodavstvo zabranilo je Eparhiji kanadskoj da plaća eparhijski razrez Centralnoj blagajni koja se nalazi u SAD;
  5. g) Srpska Pravoslavna Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička zakonski je registrovana u Argentini u skladu sa argentinskim zakonom i zato će se u budućnosti upravljati na osnovu sopstvenog Statuta.

Dakle, imajući u vidu broj nacionalnih/internacionalnih pravnih sistema uključenih u ovaj slučaj, Sveti Arhijerejski Sabor prepoznao je navedene činjenice i odobrio promenu imena kako bi isto tačno oslikavalo trenutno stanje naših eparhija u SAD i kako bismo se usaglasili sa zakonom SAD i zaštitili se u okviru istoga. To je jedini razlog promene imena – i ništa više od toga”, navode vladike Krčo, Dobrijević i Vasiljević.

Vladika Kirilo: Ko dijeli tri ruke svete majke Božje Trojeručice?

Oni pored ostalog ukazuju da se  u budućnosti  “moraju izvršiti dodatna ažuriranja”:

“Na primer, naš Ustav, Jednoobrazna Pravila i Uredbe ne spominju elektronske oblike komunikacije ili održavanje sastanaka putem telekonferencija i slično. Nastojaćemo da budemo što je više moguće otvoreni za pristup saradnje sa našim eparhijskim savetima, crkveno-školskim opštinama i misionarskim parohijama, s obzirom da stručni Zakonodavni odbor Centralnog Crkvenog Saveta dorađuje predložene izmene i dopune kako bi vam se pružila mogućnost da pošaljete vaš povratni odgovor pre njegovog usvajanja na sledećem Crkvenom Saboru. Ono što je jako važno, nevezano za sam Ustav, je to, da usled geografskih kontura Episkopski Savet Eparhija Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi ostaje potpuno neokrnjen, kao celovito objedinjujući, duhovni i eklisiološki faktor u Americi”.

“Braćo i sestre, nadamo se da je gore navedeno pojasnilo učinjene promene, zbog čega su one izvršene, kao i njihovu neophodnost. Mi smo Eparhije naše Majke Crkve, Srpske Pravoslavne Crkve-Patrijaršije, i verni smo i pod kanonsko-hijerarhijskim autoritetom Svetog Arhijerejskog Sabora, čiji Predsednik je Pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski”, zaključuju episkopi Longin, Maksim i Irinej.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Sutra:  Dr Vasilije Vranić: Osvrt na pravnu arondaciju Ustava SPC u Severnoj i Južnoj Americi

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More