Iz Niša baš lepo miriše: Sa sirom, mesom, ali i sladak… Na “Danima bureka” ovo je hit, a svi jedva čekaju da vide onaj za Ginisa

Youtube printscreen belami.rs
160

Bio on sa sirom, mesom, spanaćem, ljutim papričicama, pečurkama ili bez ičega, niški burek jednako prija nezavisno od doba dana ili noći. To mogu da potvrde i posetioci ovogodišnje manifestacije “Dani bureka” koja je sinoć otvorena na nišavskom keju “29.decembra”, kod amfiteatra i trajaće do 18. avgusta.

Hit ovogodišnje “Buregdžijade” je sladak burek koji, kažu upućeni odlično “leže” posle tradicionalne slane poslastice. Milan Milošević vlasnik pekare “Tesa” kaže da je prve večeri planuo burek sa vanilom i oblačinskom koji je prvi put napravio za ovu “Buregdžijadu” i da se za danas mora bolje pripremiti i obezbediti veće količine.

“Niš je grad bureka pa smo rešili da, osim standardnog slanog bureka, malo pojačamo ponudu. Posle tradicionalnog bureka sa sirom svi traže nešto da se zaslade pa smo zato došli na ideju da uvedemo slatke bureke. Skinuli smo ideju malo od Grka, koji prave burek sa vanilom ali smo ga inovirali i dodali banane, još neke začine, šećer u prahu i to je ispalo interesantno. Posle bureka sa sirom, tako odlično ide burek sa “eurokremom”, čokoladom, vanilom I bananama ili vanilom i oblačinskom višnjom. U burek stavljamo i cele plodove višnje vrhunskog kvaliteta. Slatke bureke pravimo uglavnom za ovakve manifestacije jer u slobodnoj prodaji to nije toliko interesantno. Ali, na Buregdžijadi je zaista prihvaćen odlično, kaže Milošević

Manifestaciju organizuje Unija pekara, uz pomoć gradske opštine Medijana i Turističke organizacije Niša, pod pokrovitejstvom grada Niša a sve u cilju promocije gastro – turizma Niša kao grada sa meraklijskim duhom „juga“, dobrom hranom i domaćim specijalitetima.

“Bogatstvo niške kuhinje potiče od njegovog geografskog položaja i kulturne raznolikosti nastale vekovnim uticajem različitih kultura. Kada kažete Niš, odmah pomislite i na niški burek koji se u Nišu sprema od 1498.godine. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše” tradicionalni niški doručak” koji pamte brojni posetioci našeg grada. Niš ove godine posvećuje nekoliko dana promociji i uživanju u ovom izuzetnom jelu, i tokom trajanja manifestacije, na jednom mestu možete probati najbolji burek koji nude vodeći niški proizvođači bureka. Pored niških učesnika u takmičenju pripremanja bureka ove godine biće učesnika,zanatskih pekara i iz Grčke, Bugarske i Makedonije, navode u Turističkoj organizaciji Niša.

Nakon svečanog otvaranja Nišlije su sinoć u amfiteatru na keju mogle da uživaju uz tradicionalnu muziku iz Grčke, Bugarske i Rumunije, dok je u finišu večeri nastupio poznati niški bend “La Kampanela”. U petak će štandovi “Buregdžijade” biti otvoreni od 18 časova a za vikend od 12 časova do ponoći. U Kulturno umetničkom programu sve do nedelje nastupaće Folklorni ansambl KUD „Ivan Cvetković” iz Grkinje, muzička grupe iz Grčke „Oktava“, DJ Marko, tradicionalni orkestri iz Bugarske I Rumunije, folklorni ansambli KUD „Vuk Karadžić“, KUD „Niška Banja“, muzička grupa „Kruševac geto“.

Burek za Ginisa

U petak od 21.15 časova, posetioci će iamti prilike da degustiraju gigantski burek sa čvarcima, koji bi bez problema mogao da konkuriše za Ginisovu knjigu rekorda jer u prečnika ima čak dva metra. U subotu od 21 čas je predviđeno takmičenje u pripremanju najboljeg niškog bureka i revijalno predstavljanje najmlađeg niškog pekara Novaka Stevanovića.

PROGRAM MANIFESTACIJE “DANI BUREKA”

PETAK, 16. AVGUST 2019.

20.00-20.30 Dečiji kulturni centar – majska pesma

20.30-21.15 Folklorni ansambl KUD „Ivan Cvetković, Grkinja

21.15-21.30 Degustacija najvećeg bureka sa čvarcima

21.30-22.00 Koncert muzičke grupe iz Grčke „Oktava“

22.00-22.30 Koncert tradicionalne muzike iz Bugarske

22.30-23.00 Koncert tradicionalne muzike iz Rumunije

23.00 Koncert „DJ Marko“

SUBOTA, 17. AVGUST 2019.

20.00-20.30 Folklorni ansambl KUD „Vuk Karadžić“

20.30-21.00 Folklorni ansambl KUD „Niška Banja“

21.00-21.30 Takmičenje u pripremanju najboljeg niškog bureka

Revijalno predstavljanje najmlađeg pekara – Novak Stevanović

21.30-22.00 Koncert muzičke grupe iz Grčke „Oktava“

22.00-22.30 Koncert tradicionalne muzike iz Bugarske

22.30-23.00 Koncert tradicionalne muzike iz Rumunije

23.00 Koncert „DJ Marko“

NEDELjA, 18 AVGUST 2019.

20.00-21.00 Koncert- muzičkog benda iz Grčke „Oktava“

21.00-21.30 Plesna grupe „Primavera“

21.30-22.00 Koncert tradicionalne muzike iz Rumunije

22.30-00.30 Muzička grupa „Kruševac geto“

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More