Ponos Srbije, studenti genijalci naučili i mašinu da komponuje kao Bah

Foto: Facebook Petnica
745

Avgustovski dani bili su vreli i u Istraživačkoj stanici Petnica gde je sve vrilo od veštačke inteligencije, na petoj po redu Letnjoj školi mašinskog učenja.

Deset dana su diplomci i studenti osnovnih studija tehničkih i matematičkih disciplina, kroz teorijski i praktični rad usavršavali poznavanje jedne od najperspektivnijih računarskih grana.

Jer, mašinsko učenje je jedna od tehnika razvoja veštačke inteligencije, a svoju primenu nalazi u gotovo svim oblastima života, zbog čega se smatra jednim od pokretača četvrte industrijske revolucije.

“U medicini, na primer, mašinsko učenje omogućava brže dijagnostikovanje i obradu rezultata. Zahvaljujući mašinskom učenju, algoritam može u izuzetno kratkom vremenu da prepozna najrazličitije anomalije na snimcima magnentne rezonance ili CT skenera, što lekarima olakšava i ubrzava posao”, objašnjava Aleksa Gordić, softverski inženjer u “Majkrosoft” razvojnom centru, jedan od organizatora Letnje škole mašinskog učenja.

Astrofizičar iz NASA: Petnicu treba iskopirati svuda po svetu

Što se tiče studenata-polaznika, oni su imali priliku da predstave svoje grupne projekte i pokažu na koji način su kompjuterske programe i algoritme “naučili” da pojedine operacije obavljaju daleko brže i preciznije od čoveka.

Tako su Jelena Ristić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Anastasija Ilić sa Univerziteta Kembridž radile na aplikaciji koja samostalno osvetljava tamne fotografije.

“Uz pomoć baze dobro osvetljenih fotografija koje su unete u program, algoritam je uspeo da nauči da prepozna fotografije sa manjim procentom osvetljenja i primeni “usvojeno znanje” kako bi na adekvatan način obradio fotografije kojima nedostaje svetlo”, objašnjava Jelena, studentkinja druge godine ETF-a.

Mašina koja sama komponuje

Marina Vasiljević sa Matematičkog fakulteta radila je na projektu automatskog generisanja muzike, na osnovu muzičkih kompozicija koje su prethodno unesene u bazu.

“Na primer, ukoliko u program unesete Bahove kompozicije, ono što ćete dobiti kao krajnji rezultat je nova kompozicija koja zadržava stil Baha. Reč je o takozvanom prenosu stila, koji pored muzike može da se primenjuje i na fotografijama i slikama”, otkriva Marina kako mašinsko učenje primenu može imati u umetnosti.

“Što se mog tima tiče, mi smo radili na projektu dopunjavanja rečenica u kojima su izostavljene određene reči. Program u bazi ima preko pet stotina romana uz pomoć kojih smo kroz proces mašinskog učenja napravili program koji može samostalno da dopuni rečenice. Ovaj projekat mogao bi da ima primenu u rekonstruisanju izgubljenih podataka ili detektovanju nepravilnosti u rečenicama”, kaže Stefan Stepanović, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Za četiri godine 125 polaznika

Letnja škola Mašinskog učenja pokrenuta je 2015. godine u saradnji Istraživačke stanice Petnica sa “Majkrosoft” razvojnim centrom u Srbiji.

Diplomci i studenti tehničkih i matematičkih disciplina 10 dana usavršavali su znanje iz mašinskog učenja.

Do sada je učestvovalo više od 125 studenata iz Srbije, regiona, ali i zemalja EU, a neki od studentskih projekata na seminaru razvili su se u nagrađivane naučne radove.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More