Beogradi na svetskoj mapi! U Americi čak sedam a jedan je i u svemiru!

Foto: PrintScreen/YouTube
331

Kada čujemo reč Beograd, svima je, naravno, prva asocijacija glavni grad Srbije. Ipak, malo ko zna da Beograd na mapi sveta nije usamljen, a da samo u SAD postoji sedam gradova koji nose ime naše prestonice.

Prvi Srbin stigao je u Ameriku davne 1815. godine, a veći talas počeo je da dolazi posle 1880. Doseljavali su se sa Korduna, Slavonije, Vojvodine i Dalmacije, a na to su ih naterali siromaštvo i stalni ratovi.

Oni su se rasuli širom Amerike u potrazi za boljim životom, ali nije poznato da li su baš ovi Srbi kumovali američkim “Beogradima”.

1. BEOGRAD MINESOTA

Prvi Beograd se nalazi u Minesoti, državi koja je ime dobila od Dakota Indijanaca. Ovaj naziv znači “voda boje neba”, dok je Amerikanci znaju i kao zemlju sa 10.000 jezera.

Ovaj Beograd ima oko 750 stanovnika i nalazi se u okrugu Sterns. Naš putopisac pronašao je sagovornika čiji deda je tu došao pre više od jednog veka i saznao je da je grad osnovan oko 1886. godine. Tada je napravljena železnica, a ime gradu su navodno dali radnici, poreklom Srbi.

2. BEOGRAD MONTANA

Ovaj, drugi Beograd je najveći među onima kojima je domovina Amerika. U njemu živi oko 9.000 ljudi. Osnovan je kada je tuda prošla severnopacifička železnica.

Pruga je vodila kroz ovu dolinu od 1883. godine, a tada u Beogradu još nije bilo ničega. Evropski investitori su uložili novac u prvu železnicu i oni su odgovorni za nastanak, kao i ime ovog Beograda.

3. BEOGRAD NEBRASKA

Treći Beograd ušuškao se u Nebraski, nekadašnjoj divljoj preriji. Dobio je ime, kako mnogi tvrde, upravo po našem Beogradu.

Osnovna indicija da imaju veze sa našim Beogradom je u tome što se svi stanovnici varoši često okupljaju u kafani što mnogo podseća upravo na naš grad. U ovom gradiću živi oko 150 ljudi.

4. BEOGRAD MEJN

Beograd, Mejn prvi put je nastanjen 1774. godine i inkorporiran je 1796. godine. Njegovo ime je dobilo zbog predloga lokalnog stanovnika. Džon Davis je bio lokalni stanovnik i svetski putnik. Bio je impresioniran činjenicom da su se Srbi borili protiv turskih pravila i zadržali hrišćanska ubeđenja nakon mnogo godina turske vladavine.

Danas grad ima oko 3.000 stanovnika, ali se stanovništvo udvostručuje tokom leta zbog svih jezera. Popularan je među ribarima i sportistima širom severnog istoka.

5. BEOGRAD, MISURI

Beograd Misuri je mali grad od 200 stanovnika. Nalazi se u južnom delu države. On je poznat po tome što su se njenim žiteljima često priviđali duhovi.
Nema jasnog pomena zbog čega se zove Beograd, ali se nagađa da je i ovaj grad dobio ime po našoj prestonici.

6. BEOGRAD, TEKSAS

Nekada izuzetno bogat poljoprivredni i trgovački centrar, počeo je da propada 1850. kada je železnica smenila transport rečnim putevima. Veći deo originalnog grada nalazio se na obalama reke Sabina, pre nego što je njeno korito pomereno.

Osim groblja, pošte i istorijskih ostataka, nema dokaza da je na tom mestu ikada bilo rečne luke, a spominju ga i kao grad duhova, jer u njemu nema stanovnika.

7. BEOGRAD, SEVERNA KAROLINA

Mala zajednica na reci White Oak na južnoj obali istoimenog grada.

Ime mu je dao učitelj i direktor škole Frederik C. Henderson devedesetih godina 19. veka. Henderson je takođe osnovao dnevne novine “Belgrade Courier”, prve u tom okrugu.

“BEOGRADI” ŠIROM SVETA

Ime Beograd nose i četiri grada u Evropi, kao i predgrađe Londona i opština u glavnom gradu belgijske oblasti Valonija.

Belgorod, grad u Rusiji, nazvan je po regionu kome pripada, a koji je bogat krečnjakom. Najstariji Beograd van Srbije podignut je 1237. godine.

Stolni Beograd, na mađarskom Sekešfehervar, znači beli zamak s prestolom. Bio je drevna prestonica ugarskih kraljeva.

Biograd na Moru nalazi se u severnoj Dalmaciji, u blizini Zadra. Bio je sedište hrvatskih kraljeva i biskupa. U njemu danas živi oko 6.000 ljudi.

Bjalogard je veliki industrijski centar u Poljskoj. Broji više od 25.000 stanovnika.

BEOGRAD ČAK I U SVEMIRU

Pre 79 godina, tačnije 20. marta 1938. otkriven je asteriod koji je nazvan 1517 Beograd.

1517 Beograd nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Prečnik mu je 36,16 kilometara i udaljen je oko 400 kilometara od Sunca. Otkrio ga je čuveni srpski astronom Milorad B. Protić, po čijem rodnom gradu je i dobio ime.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More