Ovako je Tesla govorio o svom poreklu prilikom jedine posete Beogradu

Foto: wikipedia
322

Hrvati će na Svetskoj izložbi Dubai Ekspo iduće godine još jednom prisvojiti Nikolu Teslu kao svog naučnika i predstaviti njegovo delo u okviru svog paviljona. A šta je Tesla govorio o svom poreklu? O tome se i u Srbiji malo zna.

Hrvatska je slavila dva jubileja: godišnjicu rođenja Nikole Tesle (rođen u Smiljanima, u tadašnjoj Austro – ugarskoj, a današnjoj Hrvatskoj) i, sa većom pompom, godišnjicu vojnih akcija “Bljesak” i “Oluja” u kojima su prognali 250.000 sunarodnika istog tog Nikole Tesle kojeg prisvajaju kad god mogu i gde god mogu, uprkos tome što je dobročinitelj čovečanstva, kojem savremena civilizacija odaje zahvalnost, u Beogradu 2. juna 1892. godine, u Velikoj školi (danas zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu), jasno rekao da pripada “srpskom imenu” i “srpskom narodu, iz čije sam sredine i ja ponikao”, piše Blic, autori  Ratomir Rale Damjanović i Miona Kovačević.

“Srpskom imenu” danas nema povratka u etnički očišćenu Hrvatsku. Šta bi danas Tesla rekao na to! Da li bi se ponosio tom hrvatskom domovinom? Bi li se ponosio hrvatskom domovinom koja je u Zagrebu 1941. srdačno mahala Hitleru?

Hrvatska je slavila dva jubileja: godišnjicu rođenja Nikole Tesle (rođen u Smiljanima, u tadašnjoj Austro – ugarskoj, a današnjoj Hrvatskoj) i, sa većom pompom, godišnjicu vojnih akcija “Bljesak” i “Oluja” u kojima su prognali 250.000 sunarodnika istog tog Nikole Tesle kojeg prisvajaju kad god mogu i gde god mogu, uprkos tome što je dobročinitelj čovečanstva, kojem savremena civilizacija odaje zahvalnost, u Beogradu 2. juna 1892. godine, u Velikoj školi (danas zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu), jasno rekao da pripada “srpskom imenu” i “srpskom narodu, iz čije sam sredine i ja ponikao”.

Ovako je Tesla odgovorio Francuzu, ni Ekselencija, ni Visočanstvo, “Ja sam Srbin”

Svet treba da zna šta Nikola Tesla “misli” o svemu, ono što je rekao veliki srpski naučnik prilikom svoje jedine posete Beogradu 1892. godine, ko je i kom narodu pripada. 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More