“Srbija može da računa na američku podršku za ukidanje taksi i nastavak dijaloga”

Foto: printscreen/Instagram
141

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata.

“Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju”, rekao je predsednik Vučić.

On je izjavio večeras u Njujorku za RTS, nakon sastanka sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, da je američkom zvaničniku rekao da je Srbija spremna da, čim se ukinu takse, krene u otvoreni politički dijalog sa kosovsko-metohijskim Albancima.

Rekao je da je Beograd za to spreman u svakom trenutku, bez obzira na unutarpolitičku agendu, bez obzira što to nikome iz vlasti u Srbiji ne donosi poene . “Nije važna politička cena koju morate da platite”, dodao je on.

Vučić je istakao i da ljudi u našoj zemlji imaju “prilično nežne uši i ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više vole ono što ima veze sa našim mitovima”.

Dodao je i da Pompeu govorio i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata, crkava i manastira na KiM, posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se tamo događaju.

“Zadovoljan sam da je ono što sam govorio izazvalo pažnju Pompea i verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi, na različite na načine, u rešavanje problema u regionu” rekao je Vučić.

On je istakao da nema sumnje da Srbija ima podršku SAD za ukidanje taksi, jer smatraju da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je, rekao da obično sa važnih sastanaka ima najmanje velikih vesti.

„Pompeo je vrlo ozbiljan i odgovoran čovek i želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o pitanju rešavanja ksoovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su pozicije Srbije“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je zamolio američku administarciju da pokuša, iako je to i do sada činila da snažnije utiče na kosovskometohijske albance da ukinu takse. .

„Po tom pitanju nema sumnje da imamo podršku jer smatraju da je avžno da se nastavi dijalog da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu sačuvamo mir, gledamo u budućnost i određujemo naše ekonomije.

“Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije”, napisao je na Instagramu predsednik Srbije.

Zamolio je, kako kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koju su nametnuli Srbiji pre godinu dana.

“I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine”,zaključio je Vučić.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivne razgovore o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU.

On je to napisao na svom Tviter nalogu po završetku sastanka u Njujorku.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice“, naveo je Pompeo.

Sastanak Vučića i Pompea trajao je duže nego što je bilo predviđeno, oko dva sata.

Informaciju o sastanku sa predsednikom Vučićem objavio je na Tviteru i Instagramu uz fotografiju sa sastanka.

 

Izvor RTS, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More