Sto godina kozulata Srbije u Montrealu

U Montrealu je obeležena stogodišnjica otvaranja počasnog konzulata Srbije otkrivanjem spomen- ploče u centru Montreala.

RTS
406

Na inicijativu ambasade Srbije u Kanadi, u Montrealu je svečano otkrivena spomen- ploča koja podseća da je Kraljevina Srbija, 1918. godine, još u ratnim uslovima, u provinciji Kvebek otvorila počasni konzulat i Antu V. Seferovića postavila za prvog konzula, javlja Radio-televizija Srbije.

Gradonačelnica Montreala Valeri Plant pozdravila je ambasadore Srbije Mihaila Papazoglua i BiH Srđana Lalića, predstavnike diplomatskog kora i srpske zajednice okupljene na svečanosti.

Mihailo Papazoglu, Ambasador Srbije, u svom govoru je podsetio da su Srbija i Kanada bile zemlje saveznici u oba svetska rata i da su nedavno obeležile 75. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Govorio je i o značajnoj kulturnoj i akademskoj razmeni i velikom doprinosu srpskog iseljeništva u Kanadi. Po procenama u Ontariju živi oko 150 hiljada ljudi našeg porekla a u Montrealu oko pet hiljada.

Aktuelni počasni konzul Srbije u Montrealu Marina Gavanski Zisis, beogradski student i slikarka, priredila je, povodom otkrivanja spomen- ploče, izložbu pod naslovom „Zlatni Srbi” sa portretima pesnika, slikara, Tesle, Pupina, kneginje Milice i Novaka Đokovića.

Marina Gavanski Zisis naslikala je i portret gradonačelnice Valeri Plant i uručila joj poklon tokom svečanosti.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More