Zoran je u selo kod Pirota doveo muzičare iz SAD, a neobičnim koncertom poslali ovu poruku (VIDEO)

youtube printscreen Pirotske vesti
349

Zoran Mojsilov, umetnik iz Pirota, tačnije iz sela Vlasi, koji decenijama živi i radi u SAD i izlaže svoja dela u tamošnjom galerijama, organizovao je nesvakidašnji performans. U rodno selo doveo je muzičare iz SAD, koji su, za malobrojne meštane, nasred sela priredili koncert ozbiljne muzike. Izvođači su bili Miki Aoki, pijanistkinja iz Njujorka, i Ralf Hac, violinista, koji je takođe poznat u američkih muzičkim krugovima, pišu Novosti.

Koncert je održan tako što su poznati muzičari do sela dovezeni volovskim kolima, što je, kako kaže Mojsilov, vapaj da se nešto učini za spas ovog i mnogih drugih sela u Srbiji. Pošto u selu nema volova, on je s nekoliko svojih drugara dovukao kola sa sve muzičarima na njima. Potom je upriličio koncert na improvizovanoj bini.

“Oduševljeni smo idejom i nastupom pred malobrojnom publikom. Ostvarila nam se želja, da sviramo sa ovdašnjim Romima, koji ne čitaju note već su samouki muzičari, ali sviraju iz duše. Od njih se uvek može nešto naučiti, i zato ih cenimo i poštujemo”, kažu prekookeanski muzičari, i dodaju da je romski pristup muzici u stvari pristup s dušom, veoma je iskren i pun zanimljivih improvizacija. Naravno, dopada im se ovdašnja priroda i rodno selo njihovog prijatelja.

Mojsilov je Ralfa upoznao preko njegovog oca, koji je bio veliki poznavalac i obožavalac znamenitog mađarskog umetnika Bele Bartoka. Otuda su mu prostori Balkana veoma zanimljivi i atraktivni, baš kao i Bartoku, koji je inspiraciju za svoja dela nalazio na ovim prostorima. Nikad nije mogao ni da zamisli da će do improvizovane bine biti dovezen volovskim kolima. Za njega, to je izuzetno iskustvo, baš kao i za njegovu prijateljicu Aoki, koja je prvi put svirala na običnom ozvučenju.

Zahvaljujući Mojsilovu, oni će sa Balkana poneti izuzetno iskustvo, koje će pamtiti do kraja života.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More