Mladost srpskog rasejanja u Igalu

Foto: Eparhija istočnoamerička
971
Na prvoj letnjoj međunarodnoj školi srpskog jezika u Igalu, među 14 polaznika su i mladi iz srpske dijaspore. Škola je namenjena studentima srpskog jezika sa evropskih i svetskih univerziteta, kao i mladima iz rasejanja koji su stariji od 15 godina.
Organizator je Matica srpska- Društvo članova u Crnoj Gori, Škola je počela 12. i završava se 31.avgusta, a nastava se odvija u prostorijama Kulturno umetničkog društva.

Polaznici su: Slobodanka i Sava Vlajković, kao i Mara Dragin-svi iz Sjedinjenih američkih država, Danijela Majer, Tatjana i Dana Grdinić- sve tri iz Nemačke, Martina Mecl (Austrija), DŽeron Cai sa Tajvana, Lui Kloda iz Francuske, te Ekaterina Titova, Svjetlana Zimodro i Mihail Izotov- svo troje iz Rusije.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Angažovano je takođe četvoro stalnih i 11 povremenih predavača od kojih su većina univerzitetski profesori.

Uz blagoslov vladike Irineja Dobrijevića, Odeljenje za versku nastavu Srpske pravoslavne eparhije istočnoameričke podržalo je ovu letnju školu srpskog jezika. Želja im je, kako je saopšteno iz te episkopije, da u narednim godinama među polaznicima bude sve više srpskih naraštaja iz Amerike, da bi se ovakvim edukativnim projektima sve više učvršćivala njihova veza sa maticom.

Učesnicima je isplaniran kvalitetan i raznolik sadržaj, predavanja eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti: srpskog jezika, istorije, nauke, kulture, umetnosti i religije, kao i mnoge vannastavne aktivnostipoput pesničkih večeri i ekskurzija, obilazaka kulturno-istorijskih znamenitosti Crne Gore i Hercegovine.Sastavni deo Letnje škole je i druženje sa ljudima tog podneblja,

Foto: Eparhija istočnoamerička

Svi polaznici škole bili su gosti Trebinja, na verski praznik Preobraženje čija je to gradska slava. Mlade je radosno dočekalo sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke, a oni su bili oduševljeni što su imali priliku da budu deo ovog događaja.

Posetili su takođe manastir Ostrog i poklonili se senima svetog Vasilija Ostroškog, obišli su i Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Tokom posete cetinjskom manastiru, celivali su ruku Svetog Jovana Кrstitelja. Poklonili su se i moštima Svetog Petra cetinjskog.

Matica Srpska im je organizovala i krstarenje Bokokotorskim zalivom kao i obilazak Miholjske Prevlake.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More