Herojstvo tokom misije “Halijard” – srce i duša Srbije

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll
677

 

BEOGRAD  – Ambasador SAD Kajl Skat i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković otvorili su danas izložbu fotografija “Misija Halijard” u Narodnoj skupštini Srbije, a Skat je tim povom ocenio da hrabrost, herojstvo i požrtvovanost koja je prikazana na fotografijama predstavljaju srce i dušu Srbije.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković i ambasador SAD u Srbiji Kajli Skat/Foto/Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da na tome odnosi SAD i Srbije treba nadalje da se razvijaju.

Otvaranju izložbe prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, diplomatski kor, ličnosti iz javnog i političkog života Srbije.

Fotografije u holu Skupštine prikazuju operaciju “Vazdušni most”, poznatu u Americi kao “Misija Halijard”, najveću akciju spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu.

Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa snagama pod komandom Draže Mihailovića, a tokom akcije spaseno je više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.

Skat je otvarajući izložbu naveo da su pre dve sedmice Srbija, SAD i veći deo sveta obeležili kraj Prvog svetskog rata, u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovništva i istakao da naredni – Drugi svetski rat, nije bio ništa lakši, te da su u njemu Srbi platila strašnu cenu otpora nacistima i fašizmu.

“Današnja izložba usmerena je na jedan manje poznati deo te velike borbe. To je inspirativna priča o hrabrosti, požrtvovanosti i solidarnosti u zajedničkoj borbi protiv zla. Takođe, izložba daje još jedan primer dubokih veza koje spajaju Srbe i Amerikance do današnjeg dana”, kazao je Skat.

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll

Američki i saveznički piloti izveli su na stotine važnih napada protiv čvrsto ranjenih lokacija, mnogi od njih se nisu nikada vratili, kazao je Skat i dodao da oni čiji su avioni bili oštećeni i nisu se mogli vratiti u baze, bili su primorani da iskoče iznad teritorije Jugoslavije.

“Nekoliko stotina njih su u Srbiji spasili rojalisti i još nekoliko stotina partizani”, kaže Skat i ističe da su obične srpske seljačke porodice, koje nisu imale dovoljno hleba ni za sebe, davale hranu američkim, ruskim, francuskim, britanskim pilotima i rizikovali svoje zivote i živote svoje dece.

“Izložba nam pruža sliku kako je lokalno stanovništvo skrivalo i pružalo podršku savezničkim pilotima. Možete da vidite ljudske veze koje su se razvile između Srba i savezničkih pilota”, naveo je Skat.

Za akciju u Pranjanima, Skat kaže da je jedna od najvećih akcija spasavanja u istoriji ratovanja.

“Misija Halijard predstavlja inspirativan primer srpsko-američke saradnje, jednog bratstva koje je obeležilo veći deo naše zajedničke istorije. Težak period tokom devedesetih godina prošlog veka je takođe deo nase zajedničke istorije, ali nas Misija Halijard podseća na snagu veza koje su odredile naše odnose u prošlom veku”, naveo je američki ambasador.

Kaže da SAD uvažavaju ponosnu tradiciju Srbije i njen važan doprinos zajedničkoj istoriji.

“Ima i onih koji bi da skrenu pažnju samo na bolan deo prošlosti iz devedesetih godina, ali ne verujem da je to ono što je najbolje što Srbija ima da pruži, niti je budućnost onoga što Srbija može da učini predvodeći region ka miru, prosperitetu i stabilnosti”, zaključio je Skat.

Marinković se prisutnima obratio u ime predsednice Narodne skupštine Srbije i naveo da je “Misija Halijard” najveća misija spasavanja pilota u okviru koje su “srpski seljaci u selu Pranjani spasavali, delili hleb i čekali spas za preko 500 američkih pilota”.

“Te 1943, 1944. i deo 1945. godine ostaće zlatnim slovima zabeležene u istoriji Srbije i srpskog naroda i jedan od stubova savezništva između SAD i Srbije i naravno srpskog naroda”, kazao je Marinković.

On je dodao da će se naredne godine obeležiti jubilej – 75 godina od početka te akcije i da će veći broj ljudi biti uključen u obeležavanje tog jubileja kako u Srbiji, tako i u SAD.

Ovakve izložbe i promovisanje našeg savezništva i prijateljstva predstavljaju jedan od stubova unapređenje odnosa između naše zemlje i SAD, kazao je Marinković i dodao su istovremeno i mogućnost da tu saradnju i danas intenziviramo i trudimo se u Srbiji da bude na što većem i boljem nivou.

“U vreme Drugog svetskog rata i u vreme kada se odigravala Misija Halijard srpski narod je bio okrenut ka demokratskim vrednostima, slobodarski narod i narod koji je prepoznao ulogu SAD u tom ratu, ulogu za celo čovečanstvo i borbu za najviše civilizacijske vrednosti”, rekao je Marinković.

On je istakao da smatra da će Srbija i u narednom periodu raditi na implementaciji najviših vrednosti koje je Amerika postavila pre 200 godina, a tiču se ljudskih prava, demokratskog društva, tržišne ekonomije i svih liberalnih i demokratskih vrednosti koje čine moderno društvo.

“Iskreno se nadam i smatram da i Srbija i SAD zaslužuju strateško partnerstvo dve zemlje i dodaje da ne treba zaboraviti ni loše stvari u istoriji odnosa dve zemlje i naroda, ali da glavno treba da bude zajednička budućnost i zajednička borba za najviše civilizacijske vrednosti 21.veka”, zaključio je Marinković.

Više o operaciji “Halijard” pročitajte u ovom tekstu:

Šta je operacija Halijard?

 

Herojstvo tokom misije “Halijard” – srce i duša Srbije

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More