KC “Kragujevac” teži da postane vodeći centar u Evropi a sve zahvaljujući ovom svetski priznatom doktoru (FOTO)

Foto: Ilustracija
248

U KC “Kragujevac” prof. dr Norberto Ventura iz Valensije operisao je proteklih dana šestoro pacijenata iz Srbije u Kliničkom centru “Kragujevac” sa najtežim deformitetima kičme koje su se do sada operisale u inostranstvu. Uz podršku Vlade Srbije odnosno Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do sada je obavljeno pedesetak operacija teških deformiteta kičme kod dece i odraslih.

Foto: PrintScreen/YouTube

“Često volim da kažem da je u svetu spinalne hirurgije dr Ventura ono što je Mesi u fudbalu. Država je do sada uštedela oko pet milona evra, koliko bi je ove operacije koštale u inostranstvu, a sa druge strane neprocenjivo je iskustvo koje stiču naši ortopedi”, kaže prof. dr. Predrag Sazdanović, direktor KC “Kragujevac”.

Dr Ventura kaže da je tokom pedesetak operacija koje je sa svojim saradnicima u Srbiji “prezadovoljan kako su srpski ortopedi obučeni da se uhvate u koštac sa najtežim oblicima deformitetima kičme”.

“Ja mogu nekad samo i da im verbalno kažem šta i kako. Veliki je to pomak, korak. Sjajni su”, kaže Ventura.

Inače, jedan od tih srpskih doktora je i dr Srđan Vlajović, šef tima ortopeda u KC “Kragujevac” koji blisko sarađuje sa Venturom.

Foto: PrintScreen/YouTube

“Kada smo krenuli u projekat to je zaista bilo daleko od nas. Ipak medicina napreduje, pre svega tehnološki. Španci su bili iznenađeni našim predznanjem pre svega u dijagnostikovanju”, kaže dr Vlajović.

Inače, da bi se došlo u ovu fazu da ljudi iz cele Srbije operišu u srcu Šumadije put je bio težak. Trebalo je tehnički pripremiti operacione sale, dijagnostiku i sve što je potrebno za najteže zahvate.

“Razumevanje Vlade Srbije odnosno Ministarstva zdravlja je dovelo do briljantnih rezultata i ovo je predkorak ka još ozbiljnijim i strateški postavljenom cilju da postanemo vodeći centar u jugoistočnoj Evropi za teške deformitete kičme kod dece i odraslih”, kaže dr Sazdanović, direktor KC “Kragujevac”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More